kompanije

Čudesna priča kurdskog imigranta koji zarađuje milijardu i po eura godišnje

Njegova kompanija u privatnom vlasništvu sada zarađuje više od 1,5 milijardi dolara godišnje – a ističe se kao šampion dobrog poslovanja.

 

Prije petnaest godina, osnivač kompanije “Chobani” u Americi kupio je tvornicu mlijeka i počeo da proizvodi jogurt u grčkom stilu.

Njegova kompanija u privatnom vlasništvu sada zarađuje više od 1,5 milijardi dolara godišnje – a ističe se kao šampion dobrog poslovanja.

Hamdi Ulukaja objašnjava svoju magičnu formulu uredniku “Bloomberg Businessweek”, Joelu Weberu, prenosi Blic.

Hrvatski

Kako su izgledali počeci nekih od najvećih kompanija

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspješan i poznat širom svijeta, svi oni morali su odnekud da počnu, a to najčešće podrazumijeva dosta skromnije izdanje od onog koje poznajemo danas. To naročito važi za one kompanije koje postoje duže vrijeme i koje su nastajale kada je svijet izgledao potpuno drugačije u odnosu na trenutno stanje.

 

Hrvatski

Sedam veličanstvenih vrijedi 7,7 bilijuna dolara

Svih sedam lidera “Nasdaqa” cvjetaju ove godine usprkos usporavanju globalne ekonomije uslijed pandemije.

 

Tehnološki giganti dominiraju američkim tržištem kapitala.

Apple sada vrijedi više od 2 tisuće milijardi dolara. Kompanije u grupi “Fab 5” – Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) i Facebook – ukupno vrijede više od 7 tisuća milijardi (bilijuna) dolara.

Hrvatski

10 novih bh. kompanija koje poštuju ljudska prava u poslovanju

Povelja se sastoji od 15 točaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

 

Hrvatski

‘Vi ste to zaradili’: Direktor radnicima podijelio više od 2.5 milijuna KM koje je uprihodio na burzi

Novac će zaposlenicima podijeliti u obliku bonusa u iznosima od 2000 do 9000 dolara, ovisno o njihovoj poziciji u kompaniji.

 

Kompanija koja se bavi nekretninama, bazirana u Ohiu, ima oko 400 zaposlenika, a većina njih je nastavila raditi tijekom pandemije. 

Hrvatski

Kako je Talijan u garaži napravio imperiju vrijednu 2,2 milijarde eura

Možda nikad niste čuli za čovjeka koji se zove Nerio Alessandri, ali ste možda koristili opremu za teretane koju je on dizajnirao.

 

Alessandri je osnivač kompanije Technogym, jedne od najpopularnijih marki opreme za teretane, s 50 milijuna korisnika širom svijeta u 100 zemalja. Osnovana 1983. godine, firma se bavi proizvodima u rasponu od tegova do raznih sprava za vježbanje.

Isporučili su bicikle za vježbanje, trkačke staze i druge proizvode za nekoliko olimpijskih igara, a ove će godine osigurati opremu za Olimpijadu u Tokiju.

Hrvatski

Ovo je 26 najboljih sarajevskih kompanija

Na projektu ”Pouzdanost” izlistane su kompanije koje, između ostalog, posluju transparentno i odgovorno, nemaju blokadu računa čak ni u periodu jednog dana, bilježe rast, ali imaju odličnu likvidnost, solventnost…

 

Analizirajući stanje bosanskohercegovačke privrede Poslovne novine tri puta na godišnjem nivou informiraju javnost o rezultatima koje su kompanije ostvarile prema posljednjim predanim završnim financijskim izvještajima.

Hrvatski