KOMPANIJE
Kako su izgledali počeci nekih od najvećih kompanija
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 30 studenog, 2020

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspješan i poznat širom svijeta, svi oni morali su odnekud da počnu, a to najčešće podrazumijeva dosta skromnije izdanje od onog koje poznajemo danas. To naročito važi za one kompanije koje postoje duže vrijeme i koje su nastajale kada je svijet izgledao potpuno drugačije u odnosu na trenutno stanje.

 

Vjerojatno se sjećate nekih prodavnica iz kraja i domaćih brendova koji su također imali skromnije početke i kretali od samo jednog malog lokala. I neke velike kompanije put su započele iz garaže, podruma, kioska… piše Bankar.me.

Harley-Davidson (1903)

Čuveni brend motora osnovan je u Milwaukeeju i predstavlja zajednički projekt dvojice prijatelja koji su se prezivali, pogađate, Harli i Davidson.

Originalnom timu Williama Harleya i Artura Davidsona se nakon nekoliko godina priključio i Arturov brat Walter. Prvi model motora napravljen je u šupi i upotrebljen je u jednoj trci 1904. godine, gdje je njegov vozač ostvario četvrto mjesto.

Prva tvornica sagrađena je 1906. godine, tokom koje su napravili 50 motora, a proboj na tržište uslijedio je tokom i nakon Prvog svjetskog rata, kada je vojska SAD kupila više od 20 tisuća modela.

Samsung (1938)

Početna ideja nije imala nikakve veze s onim po čemu danas poznajemo ovaj brend. Počelo se prodajom tekstila, rezanaca, druge maloprodajne robe, pa čak i osiguranja. Ulazak na tržište elektronike došao je tijekom 1960-ih, a u dekadi nakon nje Samsung je ušao i na tržište brodogradnje.

Svjetski uspjeh na polju proizvodnje raznih elektronskih uređaja građen je tijekom narednih pet desetljeća, a danas, ova kompanija i njeni partneri proizvedu oko petine ukupnog godišnjeg izvoza Južne Koreje.

Nintendo (1889)

Još jedna kompanija poznata po elektronici se na početku postojanja bavila skroz drugačijim djelatnostima. Započeli su proizvodnjom i prodajom karata za igranje, potom istraživali i druge oblasti, da bi svoju prvu video konzolu distribuirali tijekom 1960-ih godina.

Bum na tržištu i međunarodna slava došli su kada se pojavio Nintendo Entertainment System (NES) 1985. godine, nakon koga su uslijedile i mnoge druge popularne konzole. Tu su SNES, čuveni Game Boy, Nintendo DS, Wii, Switch, kao i poznati likovi poput Super Marija i Donki Konga.

Coca-Cola (1886)

Možda ste već čuli da je čuveni gazirani napitak osmislio doktor John Pemberton iz Atlante, a to se desilo 1886. godine. Formula pića i samo pravo na brend prodati su samo nekoliko godina kasnije i Coca-Cola je u početku reklamirana kao zdravo piće, koje pomaže kod glavobolja.

Išlo se na kartu osvježavajućeg efekta i želja je bila da se piće prodaje u apotekama kao zdrav napitak. Jedna od prvih marketinških taktika bila je slanje gomile besplatnih kupona poštom. Već do početka novog vijeka, Coca-Cola je postala poznata i popularna međunarodno.

Microsoft (1975)

Spomenuta garaža odnosi se na Billa Gatesa i Paula Alena, koji su Microsoft osnovali u istoj 1975. godine. Za razliku od drugih na ovoj listi, njihov fokus je od početka bio jedan isti, svijet računala i elektronike.

Uspjeh je dolazio na svim poljima i u skoro svim dekadama je samo bilježen porast prodaje proizvoda i vrijednosti kompanije. Microsoft danas u svom okrilju ima mnoge druge brendove koje je u međuvremenu kupio i godišnje bilježi nevjerojatne cifre.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti