KOMPANIJE
Cirkularni poslovni model na putu ka održivosti: Nestléov put do nulte stope emisija
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 04 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Na centralnom trgovačkom događaju u BiH, osmom FMCG-u Retail Summitu, koji se održao danas u Sarajevu u hotelu Hills, o cirkularnom modelu poslovanja i  Nestlé-ovom putu do nulte stope emisije stakleničkih plinova, govorio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

 

Prisutne je podsjetio na činjenicu da je zaštita prirodnih resursa postala imperativ, a budućnost poslovanja u 21. stoljeću podrazumijeva modifikaciju i zamjenu standardnog poslovnog modela – cirkularnim.

Implementacija cirkularnog modela poslovanja u segmentima pakovanja, logistike, proizvodnje, kao i upravljanja otpadom i viškom hrane dala nam je šansu da napravimo konkretne korake ka zdravijoj budućnosti. Do sada je već 86% pakovanja Nestlé proizvoda u potpunosti reciklirano, a naš globalni cilj je da do 2025. godine taj broj bude 100%”,  kazao je Milan Dukić, pojašnjavajući Nestlé-ovu globalnu “Zero Net Roadmap” u okviru koje je poznati brend Smarties  uveo novu papirnu ambalažu, čijom će reciklažom Nestlé godišnje smanjiti produkciju oko 250 miliona plastičnih pakovanja u svijetu. Uz to, ova kompanija se obavezala da će do 2025. godine koristiti samo obnovljive izvore energije. Da bi to postigli, prilagodili su i način rada tvornica generalno, a jedan od značajnijih uspjeha u regionu jeste postizanje “Zero waste to landfil” modela u Nestlé tvornici u Surčinu.

“Sav otpad koji nastane u fabrici podliježe reciklaži ili se dalje koristi za proizvodnju eko-izolacionih ploča, bio goriva i različitih vrsta đubriva, koji se ponovo koriste. Fabrika koristi 100% zelenu energiju iz hidroelektrana, a može se pohvaliti i najmodernijim postrojenjem za preradu otpadnih voda, koje dnevno prečisti čak 65.000 litara vode.”, objasnio je Dukić značaj postojanja zelene tvornice u Surčinu.

Ova tvornica posjeduje Halal certifikaciju, a nedavno je završena i prva faze radova na drugoj Nestlé tvornici u Surčinu, u kojoj će se proizvoditi asortimanska linija proizvoda na biljnoj bazi, čiji je ugljični otisak 80 puta manji od onog kojeg stvara proizvodnja asortimana životinjskog porijekla.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata