INOVATIVNA TURISTIČKA INFRASTRUKTURA
Česi se dosjetili obogatiti turističku ponudu "poeziomatima"
Manager Svijet 30 ožujka, 2024

Diljem zemlje postavljeni su "poeziomati", strojevi koji reproduciraju stihove i glazbu na javnim površinama. Svaki sadrži potpuno različite pjesme...


Nekad su samoposlužni aparati prodavali uglavnom slatkiše masovne proizvodnje ili topla pića. Potom su se pojavili mljekomati, jajomati, aparati koji prodaju sir ili čak kruh… Potpuno novu svrhu aparata na javnim površinama donijeli su takozvani "poeziomati" - strojevi koji reproduciraju stihove, glazbu ili književne ulomke povezane s mjestima na kojima su postavljeni. Ideja potječe iz Češke, u kojoj su poeziomati već postavljeni u brojnim gradovima, selima, te dvoracima diljem zemlje.

I izgled ovog češkog izuma na prvi je pogled neobičan, poput cijevi ili periskopa koji viri iz zemlje. Izrađeni su od čelika, visoki oko 180 cm i sastoje se od tri sklopljena dijela. Unutar svakog od njih nalazi se zvučnik i elektronički softver koji sadrži 20 različitih mp3 datoteka. 
Prolaznici mogu vrtjeti ručku sa strane stroja i birati koji će zvuk reproducirati. 

 

 

Iza projekta stoji ugostitelj i kulturni aktivist Ondřej Kobza, kojem je htio stvoriti javno dostupni “džuboks” koji će promicati kulturu, poeziju i jezik i učiniti ih lako dostupnim masovnoj publici.

Prvi poeziomat postavljen je u Pragu, na trgu Mir još 2015. godine. Od tada se proširio na brojne češke gradove, a nekoliko je čeličnih periskopa postavljeno i u dvorcima. Zanimljivo je kako svaki nudi drugačiju vrstu sadržaja i svaki je prilagođen lokaciji na kojoj se nalazi. Ne postoje dva ista.

Primjerice, poeziomat u Brnu nudi stihove čeških pjesnika koji su bili zatočeni u tamošnjem zatvoru. "Iz njega" možete poslušati i autentična sjećanja političkih zatvorenika, ali i stihove, pjesme i tekstove suvremenih čeških autora.

Kako se navodi na stranici projekta, poeziomati su “javni džuboksi s pjesmama, tekstovima i zvukovima vezanim za određeno mjesto. To je kip koji govori. Navode kako svako mjesto ima neko sjećanje koje možete čuti kroz cijev. Važni su i drugi zvukovi iz okoline, poput pjeva ptica, buke autobusa, dječjeg plača… Sve to zajedno čini umjetnost trenutka u javnom prostoru.


Putnikofer | Manager.ba

 

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji