turizam

Fortica je mjesto koje Mostar izdvaja od drugih

Sportsko-avanturistički park Fortica iznad Mostara s jedinstvenom staklenom šetnicom (skywalk), zip lineom, visećim mostom i drugim adrenalinskim sadržajima bilježi sve veću posjećenost, a kako bi se turisti što duže zadržali uskoro će u ponudi imati i 'kušaonu' u kojoj će posjetitelji moći kušati domaće proizvode i vidjeti kako se oni prave. 

 

Hrvatski

Turizam i dalje raste, posebice u Europi

Novo izvješće Europske komisije za putovanja o turističkoj potrošnji i trendovima putovanja objavljeno u drugom tromjesečju 2024. godine, potvrđuje da potražnja za europskom regijom i dalje raste. 

 

Predviđa se kako će međunarodni turisti potrošiti rekordnih 800 milijardi eura diljem Europe ove godine, 37% više u odnosu na razine prije pandemije (583 milijarde eura), pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda. Dolasci prekomorskih posjetitelja također su porasli za 6% u odnosu na 2019., što je novi rekord za Europu.

Hrvatski

Luksuzni smještaj koji ne želi reklamu na internetu

Mnogi luksuzni objekti nude najvišu razinu usluge i dostupni su helikopterom ili brodom, nude transfer u limuzinama, hranu i pića najviše razine, potpuno personaliziranu uslugu i iskustva koja uključuju izlete, posjete vinarijama, krstarenja i slično, a tu su i neizostavni individualni welness tretmani i programi.  

 

Hrvatski

Turistička sezona u BiH mogla bi oboriti rekorde


Turistička sezona u Bosni i Hercegovini, prema podacima, mogla bi postaviti nove rekorde. Posebno je to vidljivo u Hercegovini, koja već bilježi gužve na popularnim turističkim destinacijama.  


I pravila nema. Našu zemlju posjećuju turisti iz svih krajeva svijeta. Doprinijela je tome i nedavna odluka o novim cijenama boravišnih taksi za određene općine i gradove, a sve s ciljem privlačenja gostiju i mimo ljetne sezone.

Hrvatski

Hrvatska odredišta moraju naplaćivati ulaznice dnevnim turistima

Hrvatska treba poskupiti ulaznice za popularne atrakcije i ulaz u gradove naplaćivati dnevnim turistima, kao alate održivog turizma, preporuča u svojoj analizi konzultantska kuća Boston Consulting Group. 

 

Strateško planiranje, ograničavanje broja dolazaka, cjenovna segmentacija turista i preusmjeravanje na druge lokacije u vršnim dijelovima sezone glavni su alati za održivi turizam koje u svojoj analizi destinacijama preporučuje konzultantska kuća Boston Consulting Group.

Hrvatski

Srbija više nego udvostručila prihode od turizma

Prihodi Srbije od međunarodnog turizma u prvom kvartalu 2024. porasli su 127% u odnosu na isti kvartal 2019, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za turizam iz Madrida. 


Najveći rast broja međunarodnih dolazaka registriran u Kataru, čak 177%. Pored Srbije, visoki rast prihoda od međunarodnog turizma regsitriran je u Turskoj (82%), Pakistanu (72%), Tanzaniji (62%), Portugalu (61%), Rumunjskoj (57%) i Japanu (53%).

Hrvatski