restorani

Iznenadit ćete se gdje se najbolje jede na svijetu

Iznenađujuće se, bar sudeći po broju restorana na ljestvici najboljih, u vrhu svjetske gastronomije našla jedna južnoamerička zemlja. Dva restorana u peruanskoj prijestolnici našla su se među prvih 10 na popisu 50 najboljih restorana svijeta za 2025. godinu. Jedan od njih, zauzeo je i prestižno prvo mjesto. 

 

Hrvatski

Izašao novi Michelinov vodič za Hrvatsku, koje restorane preporuča?

Michelinov ovogodišnji vodič za Hrvatsku donosi pregled 99 hrvatskih restorana. Predvodi ga Agli Amici Rovinj – jedini hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice, a tu je još 12 restorana s jednom zvjezdicom te niz drugih koje preporučuju. 

 

Michelin je objavio vodič Michelin Guide Croatia za 2025. godinu. Putujući diljem zemlje, Michelinovi inspektori primijetili su uzbudljiva nova mjesta, domaću i međunarodnu kuhinju vrijednu preporuke.

Hrvatski

Minimalna potrošnja – nova "ulaznica" za restorane?

Ugostiteljstvo diljem Europe prolazi kroz ozbiljne promjene, sve je više restorana koji od gostiju zahtijevaju unaprijed definiranu minimalnu potrošnju. Ono što je nekada bilo rezervirano za luksuzne klubove ili restorane s Michelinovim zvjezdicama, danas postaje pravilo i u prosječnim lokalima na atraktivnim turističkim lokacijama. 

 

Ovaj poslovni model postupno se širi i na Balkan, a postavlja se pitanje: hoće li večera u restoranu uskoro podrazumijevati i obvezu prethodno "pristati" na unaprijed zadanu cijenu?

Hrvatski

Školski prijatelji krenuli su zajedno u biznis - danas su na Forbesovoj listi

Upoznali su se u srednjoj školi u Georgiji. Sada su oboje milijarderi iz lanca Zaxby’s koji su zajedno pokrenuli 1990. 

 

Zach McLeroy i Tony Townley postali su najbolji prijatelji u sedmom razredu dok su odrastali u Ateni, Georgiji. Onda su u svojim kasnim 20-ima odlučili zajedno pokrenuti posao.

Svaki je uložio po 8.000 dolara za otvaranje restorana s piletinom u blizini kampusa Sveučilišta Georgia Southern, koji je pohađao Townley. Otvorili su prvi Zaxby’s – ili “Zax”, kako se tada zvao.

Hrvatski

Sve popularniji restorani na željezničkim kolodvorima diljem Europe

Normalno je osjećati glad prije dužeg putovanja vlakom, ali gdje možete obnoviti energiju? Dani kada su jedine opcije za užinu prije putovanja vlakom bili hamburger ili paket čipsa davno su prošli, zahvaljujući rastućem broju fantastičnih restorana koji se otvaraju unutar najprometnijih željezničkih kolodvora diljem Europe. 

 

Od Londona do Pariza i Amsterdama do Stockholma, ovo je samo izbor neočekivanih restorana s vrhunskom kuhinjom na željezničkim kolodvorima.

Hrvatski

Kolike su cijene u restoranima s Michelinovim zvjezdicama

Od svog pokretanja pre 124 godine u Francuskoj, Michelinov vodič ostao je najprestižniji svjetski sustav ocjenjivanja restorana. Od 2024. u Michelinovom vodiču ima više od 3.500 restorana u više od 40 zemalja diljem svijeta. 

 

Restorani diljem svijeta koji se nalaze u njivom izboru nude iznimno visoku kvalitetu hrane i usluga, al' visoku važi i za cijenu. Postoje i pristupačnije varijante restorana s njihovim priznajem.

Hrvatski

Standard ili prestiž - Zvjezdice koje su uspostavile globalni sustav vrijednosti

Ako ste ove godine odlučili Dan zaljubljenih provesti u prestižnom restoranu s Michelinovim zvjezdicama, vjerojatno ćete se zapitati zašto vodič za ocjenjivanje elitnih ugostiteljskih objekata nosi isto ime kao kompanija koja proizvodi automobilske gume? 

 

Automobilske gume i vrhunska gastronomija nemaju baš puno zajedničkog, a ipak, za kuhare i vlasnike restorana, priznanje stoljetnog brenda Michelin guma životni je san.

Hrvatski

Poznati splitski restoran pokreće franšizu


Četiri godine od otvaranja prvog veganskog restorana u Splitu i par godina od prve ideje o širenju poslovanja, projekt Pandora Greenbox plant-based food ovoga tjedna pokrenuo je franšizu koju će ponuditi franšizerima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Radi se o konceptu ozbiljnog veganskog restorana prepoznatljivog interijera. Stekli su se uvjeti za franšizu koju krajem rujna planiraju predstaviti na prvom velikom sajmu franšiza u Zagrebu, a već se radi i na prodaji franšize van granica Hrvatske.

Hrvatski