Deseti prosinca označava prekretnicu u povijesti Italije: talijanska kuhinja službeno je priznata kao Nematerijalna kulturna baština čovječanstva.
Jednoglasnom odlukom Međuvladina odbora UNESCO-a, koji je zasjedao u New Delhiju u Indiji, Italija je postavila prva zemlja čija je kuhinja u cijelosti, u svojoj punini, priznata na ovaj način. talijanskU kandidaturU vodio JE pravnik Pier Luigi Petrillo, a ocjenjivana je u konkurenciji s još 60 predmeta iz 56 zemalja.
Vizija Meloni i Lollobrigide
Talijanske institucije dočekale su rezultate euforično. Premijerka Giorgia Meloni istaknula je stratešku i identitetsku ulogu koju ima talijanska kuhinja: "Talijanska kuhinja naš je najmoćniji veleposlanik. Ona prati turizam, obogaćuje kulturnu ponudu Italije i govori svijetu o našoj želji biti prisutni ondje gdje se gradi osjećaj zajedništva. Danas želim zahvaliti svim Talijanima diljem svijeta, jer je ovo prilika i za njih."
Meloni je dodala kako ih ova vijest "ispunjava ponosom" jer "poštuje ono što jesmo i naš identitet", uz naglasak: "Za nas Talijane kuhinja nije samo hrana ili skup recepata. To je mnogo više - to su kultura, tradicija, rad i bogatstvo." Navela je i kako ovo priznanje Italiji daje "moćan alat za još snažnije unapređenje vlastitih proizvoda i njihovu učinkovitiju zaštitu od imitacija i nelojalne konkurencije".
Ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Francesco Lollobrigida odluku je nazvao nacionalnim praznikom: "Danas je pobijedila Italija, a ovo je slavlje svih nas jer govori o našim korijenima, kreativnosti i sposobnosti pretvaranja tradicije u univerzalnu vrijednost."
Prema njegovim riječima, priznanje "slavi snagu naše kulture, koja je nacionalni identitet, ponos i vizija" te predstavlja "priču svih nas, naroda koji je sačuvao svoje znanje i pretvorio ga u izvrsnost, generaciju za generacijom".
Zajedništvo i održivost
UNESCO je prepoznao duboku vrijednost talijanske kuhinje, opisujući je kao kulturnu i društvenu mješavinu kulinarskih tradicija te način brige o sebi i drugima, izražavanja ljubavi i obnavljanja kulturnih korijena, uz pružanje prilike zajednicama za dijeljenje vlastite povijesti i objašnjavanje svijeta koji ih okružuje.
Praksa talijanskog kuhanja potiče socijalnu uključenost, promiče dobrobit i pruža kanal za cjeloživotno međugeneracijsko učenje, jača veze, potiče dijeljenje i stvara osjećaj pripadnosti, predstavlja "društvenu aktivnost koja naglašava intiman odnos prema hrani, poštovanje sastojaka i zajedničke trenutke za stolom.
Odluka naglašava kako je praksa duboko ukorijenjena u receptima bez otpada te u prenošenju okusa, vještina i sjećanja kroz generacije. Kao višegeneracijska praksa s izmjenjivim ulogama, kuhanje ima inkluzivnu funkciju i pomaže u prevladavanju interkulturnih barijera.
Pokretač rasta i zaštite za "Made in Italy"
Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani istaknuo je diplomatski uspjeh i gospodarsku važnost dodajući kako je talijanska kuhinja i "iznimno snažan pokretač rasta i prosperiteta", podsjetivši kako je talijanski agro-prehrambeni izvoz u 2024. godini dosegnuo 68 milijardi eura.
Ministrica turizma Daniela Santanchè ovo je nazvala "povijesnim postignućem": "Riječ je o globalnom priznanju kulturnog modela koji je suštinski dio našeg nacionalnog identiteta i istodobno strateška vrijednost od goleme važnosti za talijansko gospodarstvo." Posebno je istaknula kako uspjeh počiva na pobjedničkom i otpornom sustavu u kojem svi elementi djeluju sinergijski.
Uvrštavanjem talijanske kuhinje Italija sada drži svjetski rekord po broju agro-prehrambenih tradicija na UNESCO-ovoj listi u odnosu na ukupan broj svojih upisa. Od 21 talijanske tradicije na popisu, čak devet povezano je s hranom i poljoprivredom (uključujući kuhinju, Mediteransku prehranu, umijeće napuljskih pizza-majstora i tartufarenje).
Bizlife | Manager.ba















