Carine

Vlasnik Jack Daniel'sa u problemima zbog europskih carina

Proizvođač američkog viskija "Jack Daniel's", "Brown-Forman Corp." osjetit će "ubod" trgovinskih sporova između SAD-a i Europske unije i nametnutih carina na piće, izvještava "Wall Street Journal". 

Kompanija koja stoji iza burbon brendova kao što su "Old Forester" and "Woodford Reserve", upozorila je da dobit za tekuću fiskalnu godinu neće opravdati preliminarne prognoze zbog nesigurnosti u međunarodnoj trgovini i dodatnih troškova koje stvaraju nedavno usvojene carine EU. 

Hrvatski

Japanski automobili postaju jeftiniji u Europi

Europska unija i Japan potpisali su sporazom o smanjenju carina na uvoz koji se tiče i automobila.

Prema tom sporazumu EU će smanjiti 94 posto carina na cjelokupni izvoz u Japan, dok će Japan smanjiti 99 posto carine na izvoz u EU.

Što se tiče automobila i ostalih vozila, tarife će biti uklonjene u osmoj godini sporazuma koji počinje 2019.

 

 

Hrvatski

Odluka o nižim carinama donijela odlične rezultate

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka o suspenziji – smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba donijela odlične rezultate koji pokazuju da su bh. kompanije zabilježile povećanje izvoza, upošljavanje radnika i nova ulaganja u postrojenja i opremu.

Hrvatski

Firme iz regiona godišnje izgube 26 miliona sati na granici

Čekajući na graničnim prelazima, kompanije iz regije godišnje izgube 26 miliona sati, zbog neusklađenih certifikata među ekonomijama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, srpski ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj Srbije da se takve barijere smanje i uklone, kako bi cijeli region “radio kao jedan”.

Hrvatski

Harley-Davidson seli dio proizvodnje iz SAD

Donald Trump kritizirao je proizvođača motocikala Harley-Davidson zbog planova da premjeste dio proizvodnje iz SAD kako bi zaobišli nove carine Evropske unije.

Trump je na Twitteru napisao da je iznenađen da je ova kompanija prva „podigla bijelu zastavu“ i dodao: „Ja sam se borio za njih“.

Harley-Davidson je ranije saopćio da će proizvodnju motocikala za europske države izmjestiti iz SAD zbog novih carina na uvoz robe iz SAD u EU.

Hrvatski