TRUMP BIJESAN
Harley-Davidson seli dio proizvodnje iz SAD
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 26 lipnja, 2018

Donald Trump kritizirao je proizvođača motocikala Harley-Davidson zbog planova da premjeste dio proizvodnje iz SAD kako bi zaobišli nove carine Evropske unije.

Trump je na Twitteru napisao da je iznenađen da je ova kompanija prva „podigla bijelu zastavu“ i dodao: „Ja sam se borio za njih“.

Harley-Davidson je ranije saopćio da će proizvodnju motocikala za europske države izmjestiti iz SAD zbog novih carina na uvoz robe iz SAD u EU.

Nove carine koje je nametnula EU su odgovor na uvozne tarife koje je nedavno uveo Trump na aluminij i čelik.  

Harley-Davidson, čije je sjedište u Wisconsinu, saopćio je da nove carine EU predstavljaju veliko opterećenje za ovu kompaniju i da su prijetnja širenju na međunarodnom tržištu.

Kompanija osim u SAD ima fabrike u Australiji, Brazilu, Indiji i Tajlandu. 

Harley-Davidson je saopćio da će carine, koje su porasle s 6 na 31 posto, povećati cijenu svakog motocikla za evrpsko tržište za 2.200 dolara.

Kompanija, koja je prodala 40.000 motocikala u Europi prošle godine, kazala je da namjerava apsorbirati troškove kako kupci ne bi osjetili povećanje.

U međuvremenu će povećati investicije u strane fabrike kako bi se tamo preselila proizvodnja za evropsko tržište, za šta će trebati devet do 18 mjeseci.

Nije rečeno gdje će se preseliti proizvodnja.

Sve ovo dio je velikog trgovinskog rata kojeg je pokrenuo američki predsjednik kako bi smanjio trgovinski deficit svoje zemlje.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1