KOMPANIJE
Firme iz regiona godišnje izgube 26 miliona sati na granici
Manager.ba/biznisinfo.ba Regija 06 srpnja, 2018

Čekajući na graničnim prelazima, kompanije iz regije godišnje izgube 26 miliona sati, zbog neusklađenih certifikata među ekonomijama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, srpski ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj Srbije da se takve barijere smanje i uklone, kako bi cijeli region “radio kao jedan”.

“Ne vrijedi nam da gradimo autoputeve, a ove godine završavamo i Koridor 10 i Koridor 11, ako kamioni s našom robom čekaju satima na granici”, dodao je Mali.

Prema podacima koje je iznio srpski ministar finansija, robna razmjena i trgovinska saradnja sa zemljama CEFTA-e za Srbiju je od strateškog značaja, a Srbija je, kako je rekao, samo prošle godine ostvarila vrijednost razmjene od 3,9 milijardi eura u regionu, od čega je 3,1 milijarda srpski izvoz.

“Tema razgovora ministara je bila kako smanjiti sve one necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine između naših zemalja, jer na takav način se pospješuje razvoj infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, što je i politika vlade Srbije”, poručio je ministar Siniša Mali, prenose beogradski mediji.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce