"UBOD" TRGOVINSKIH SPOROVA
Vlasnik Jack Daniel'sa u problemima zbog europskih carina
Manager.ba Svijet 02 rujna, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Proizvođač američkog viskija "Jack Daniel's", "Brown-Forman Corp." osjetit će "ubod" trgovinskih sporova između SAD-a i Europske unije i nametnutih carina na piće, izvještava "Wall Street Journal". 

Kompanija koja stoji iza burbon brendova kao što su "Old Forester" and "Woodford Reserve", upozorila je da dobit za tekuću fiskalnu godinu neće opravdati preliminarne prognoze zbog nesigurnosti u međunarodnoj trgovini i dodatnih troškova koje stvaraju nedavno usvojene carine EU. 

U lipnju je EU nametnula 25 posto carina na uvoz američkog viskija, motocikala "Harley Davidson" i drugih američkih proizvoda kao odgovor na carine za čelik i aluminij iz EU koje je uveo predsjednik Donald Trump. 

 

 

Mjesec dana kasnije, "Harley-Davidson" je priopćio da će proizvodnju pomjeriti u inozemstvo kako bi izbjegao plaćanje poreza što je izazvalo Trumpov gnjev. 

Menadžeri Brown-Formana kažu da su usporili poskupljenje svojih proizvoda na nekim europskim tržištima, kako bi smanjili uticaj carina na prodaju. 

"U nekim odnosima kupujemo vrijeme da bismo vidjeli da li ove mjere mogu da budu izbjegnute", rekao je izvršni direktor kompanije Paul Varga, uz napomenu da škotski viski jača svoju konkurentnost u Europi. 

Menadžeri tvrde da će slučaj usporavanje rasta cijena, zajedno sa višim troškovima i fluktuacijom kursa, izbrisati 10 centi po dionici u godišnjem profitu kompanije, ili gotovo 50 milijuna dolara. 

Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta