MIRKO ŠAROVIĆ
Odluka o nižim carinama donijela odlične rezultate
Manager.ba/Biznis.ba BiH 10 srpnja, 2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka o suspenziji – smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba donijela odlične rezultate koji pokazuju da su bh. kompanije zabilježile povećanje izvoza, upošljavanje radnika i nova ulaganja u postrojenja i opremu.

Na tematskom skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) analizirani su efekti primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u BiH, kao i o prijedlozi odluke za 2019. godinu.

Šarović je izjavio novinarima da se Ministarstvo zajedno sa komorskim sistemom u BiH i drugim institucijama priprema za donošenje nove odluke o suspenziji i smanjenju carinskih stopa za izvozno orjenitisane kompanije u BiH.

U tom smislu, kako je dodao, željeli su razgovarati sa privrednicima kako bi oni iznijeli svoje prijedloge, sugestije i preporuke u vezi te odluke, a koja bi trebala biti donesena u naredna dva mjeseca, po mogućnosti, zaključno sa krajem augusta ove godine.

Odluka je, po riječima Šarovića, donijela odlične rezultate u 2017. godini, a ukupno se radilo o suspenziji i smanjenju 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH.

– Izvukli smo rezultate samo za 23 one najveće, koji pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika. Izvoz iz ovih kompanija povećan je na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja više od 150 miliona KM, a upravo radi podsticajnih mjera, ove kompanije, njih 23 odabranih, u svoje nove pogone, rekonstrukciju, nabavku opreme i mašine uložile su gotovo 50 miliona KM – naveo je Šarović.

Napomenuo je da se odluka primjenjuje već pet, šest godina i da je dala odlične rezultate, ali da je sama po sebi nedovoljna, te da kao resorni ministar smatra da bi to trebala da bude samo jedna u nizu mjera koje bi podržale bh. kompanije da postignu još bolje izvozne rezultate.

Predsjednik VTK BiH Nemanja Vasić je kazao da su direktni i indirektni efekti značajni jer oko 40.000 radnika direktno ubire plodove tih odluka.

– To je počelo prije četiri, pet godina kada je i Šarović saslušao potrebe privrede, koja je putem odbora u Komori iznijela zahtjeve, mi smo ih obradili i to je sistem koji ćemo nastaviti i ubuduće jer je očigledno efikasan. Oslobađanje od plaćanja nije umanjenje prihoda u budžetu jer značajnim izvozom i povećanjem proizvodnje, samo se multiplicira dobit i u budžetu, a i naših kompanija – naglasio je Vasić.

Dodao je da postoji mogućnost da budu obuhvaćeni i neki drugi tarifni brojevi, te da se proširi broj grana i da pored metalskog, sektora tekstila, obuće, prehrane, hemijske industrije i neki drugi sektori budu u prilici da iskoriste pogodnosti tih odluka.

Radovan Pazurević iz Dervente, direktor firme Sanino koja se bavi proizvodnjom obuće, kazao je da su u posljednjih nekoliko godina uloženi veliki napori da bi se te mjere aktivno uključile u realan proces proizvodnje.

– Sektor kože, tekstila i obuće zapošljava više od 40.000 radnika u BiH i vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci ove godine bila je između 670 do 680 miliona KM, a povećanje vrijednosti izvoza u odnosu na prethodnu godinu bilježi stopu više od tri posto. To su samo pokazatelji da svakako ima smisla razgovarati o ovoj temi, ali to je samo jedan korak u nizu drugih koji bi morali poticati privredu – kazao je Pazurević naglašavajući potrebu iznalaženja sistemskih rješenja.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce