DIZAJN I ARHITEKTURA
Urbana mobilnost: Banjalučani autori projekta pametnih bus stanica
Dominfo.ba Lifestyle 22 veljače, 2019
Izvor fotografije:
dominfo.ba

Banjalučani Bojan Vučen, arhitekta i dizajner, i Petar Gvero, profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, autori su projekta pametnih bus stanica koje karakterizira niz prednosti za bolje iskustvo korištenja gradskog prijevoza.

Ovakve stanice su multifunkcionalna održiva rješenja za gradsku mobilnost, sa vlastitom proizvodnjom električne energije iz solarnih PV panela, opremljene senzorima za mjerenje kvaliteta vazduha, koncentracije čestica u atmosferi (PM2.5), senzorima za temperaturu, relativnu vlagu i index UV zračenja.

 

 

Pored toga, bus stanice su opremljene Wi-fi ruterom, ozvučenjem i LED rasvjetom.

Na vanjskim monitorima građanima su na raspolaganju informacije o dolazećim autobusima, ali i sve tekuće, značajne informacije u realnom vremenu.

Integrirani ekran osjetljiv na dodir omogućava komunikaciju građana sa gradskim servisima, a također nudi i odgovarajući reklamni prostor.

Bus stanice su opremljene stajalištima za bicikle, a imaju i jednostavan pristup za invalidne osobe.

Projekt stanica je razvijen u nekoliko različitih podtipova, zavisno od veličine, kompleksnosti dizajna i ugrađene opreme i materijala.

Uporabom recikliranih materijala i integraciju zelenila stvara se maksimalna održivost, ali i ugodan ambijent za korisnike.

 

 

Bojan Vučen, jedan od autora projekta koji se kroz dosadašnji rad bavio i temom održivog razvoja u arhitekturi i urbanizmu, kaže da se ideja za ovaj projekt javila još u tijekuku studija.

“Kroz suradnju sa profesorom Gverom i nekolicinom kolega, proučavajući principe održivog razvoja, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, javila se ideja da se stečena znanja integrirajuu kroz praktična rješenja i projekte”, kaže Vučen koji je trenutno angažiran u njemačkom arhitektonskom studiju Murr Architekten.

 

Njihov prvi realizani projekt je “Prvo Solarno drvo u BIH” koje je instalirano na glavnom gradskom trgu u Prijedoru 2013.godine.

Kroz ovaj projekt shvatili su da postoji veliki prostor u razvoju urbanih mobilijara koji u sebi integriraju obnovljive izvore energije i multifunkcionalnost koja omogućava različite servise građanima.

 

 

Autori ističu da su već uspostavili suradnju sa kompanijama koje su zainteresirane da budu dio procesa realizacije.

“Projekt je takav da ima potrebu za uključenjem različitih profila, arhitekata, inženjera strojarstvo, elektrotehnike i to ga čini vrlo specifičnim za okruženje u kojem je nastao. Pokušavamo da se promovira kroz concept SUSMOB (održivi mobilijari), pa smo u tom smjeru inicirali pokretanje firme”, kaže Vučen.

 

Gradska razvojna agencija u Banjaluci, sa kojom su autori u komunikaciji od samog početka, prepoznala je značaj koncepta za grad.

“Nadamo se da će Banjaluka biti prvi grad u kojem se realizirao neki od ozbiljnijih projekata urbane mobilnosti”, zaključuju autori.

O Autoru
Dominfo.ba