OPENAI I EXEL SPRINGER
Potpisan je sporazum koji bi mogao odrediti budućnost novinarstva
Manager 17 prosinca, 2023

ChatGPT uskoro će pisati sažetke članaka Politica, Business Insidera i drugih medija u vlasništvu Axel Springera koji će uključivati i one sadržaje koji su se do sada plaćali. Ovaj novi sporazum mogao bi oblikovati budućnost novinarstva i njegovog odnosa s umjetnom inteligencijom...

 

OpenAI i njemačka nakaldnička tvrtka Axel Springer u srijedu su objavili sporazum koji obuhvaća sve medije u vlasništvu Axel Springera među kojima Politico, Business Insider i europske medije Bild i Welt.

 

ŠTO SE ZNA?

- OpenAI će Axel Springeru plaćati pristup medijskim sadržajima, uključujući i one zaštićene paywalla, kako bi ChatGPT stvarao sažetke sa naznačenim izvorima i linkovima na originalne članke.

- OpenAI će moći koristiti sadržaje Axel Springerovih medija za nadogradnju ChatGPT-a i stvaranje baze provjerenih novinarskih izvora, kako bi odgovorio na zabrinutost o sposobnosti umjetne inteligencije u pružanju točnih informacije u stvarnom vremenu.

- Obje strane ističu kako će sporazum umjetnu inteligenciju učiniti pristupačnijom za korisnike i istovremeno "stvoriti nove finansijske prilike koje će podržati održivu budućnost novinarstva."

 

A ŠTO SE NE ZNA?

Financijski dio sporazuma nije obznanjen, a Wall Street Journal piše kako se očekuje kako će on Axel Springeru donijeti značajne prihode.

 

Sprazum dolazi u vrijeme kada nakladnici i autori izražavanju sve više bojazni kako će razvoj umjetne inteligencije ugroziti poštivanja autorskih prava i kompenzacije. 

Programi poput ChatGPT-a, moraju učitavati ogromne količine podataka (poput pisanih djela) kako bi mogli obraditi podatke i korisnicima pružiti temeljite pisane odgovore na njihove upite. Nekoliko autora, uključujući Georgea R. R. Martina, Jodi Picoult i Johna Grishama, nedavno je tužilo OpenAI zbog korištenja njihovih pisanih radova za "hranjenje" ChatGPT-a, tvrdeći kako bi chatbot mogao stvarati radove “koji se temelje na oponašaju, sažimanju ili parafraziranju” njihovih radova. U svom odgovoru, OpenAI kaže kako vjeruje kako će ChatGPT donijeti koristi autorima, te kako kompanija vodi produktivne razgovore s autorima diljem svijeta kako bi bolje razumjeli zabrinutost zbog umjetne inteligencije. The Washington Post piše pak, kako je stotine medija instaliralo alat koji sprječava OpenAI u korištenju njihovog sadržaja bez dozvole. 

Unatoč svemu, iza margina, razgovori OpenAI-ja i medijskih nakladnika neprekidno traju, a posljednji sporazum dolazi nakon sličnog ugovora koji je OpenAI postigao s Associated Pressom u srpnju ove godine.


Izvor: OpenAI and Axel Springer Announce Deal That Will Bring News Content To ChatGPT - James Farrell, Forbes
Prijevod i prilagodba: Manager.ba

O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim