GORDANA KADOIĆ
PODUZETNICA KOJA INSPIRIRA: Za bilo koju kompaniju u svijetu ispregovarat ću odlične uvjete
Manager.ba Regija 12 rujna, 2018
Izvor fotografije:
Gordana Kadoić

Gošća Kluba menadžera je Gordana Kadoić, poduzetnica, trenerica prodajnih vještina, poslovna savjetnica i mentorica. 

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Po formalnom obrazovanju magistrica poslovne ekonomije, smjer marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a neformalno se kontinuirano obrazuje uz posao i svakodnevne obveze. 

- Učim kroz posao, nove edukacije, svoje klijente, učim od kolega s kojima razmjenjujem iskustva i znanja, a o generacijama koje dolaze učim od vlastite djece.

Moje bogato iskustvo temelji se na 20 godina korporativne karijere i od tada sam vezana uz sve oblike prodaje, penjući se po managerskim stepenicama mnogih domaćih i međunarodnih kompanija. 

S 27 godina Gordana je preuzela prvu managersku poziciju u hotelu Mihanović u Tuheljskim toplicama, a nakon toga karijeru gradila u najvećoj distributerskoj kući u Jugoistočnoj Europi, Orbicu, zahvaljujući brandovima Procter&Gamble, Mondelez International, Fructal, Danone, Pringles i mnogim drugim.

 

Iskustvo stječe na pozicijama Key account managera, Brand managera i Sales managera

 

Nakon skoro 10 godina odličnih rezultata, Gordana prelazi u druge distributerske kuće Stanić i Euro-alfa, preuzima ulogu direktorice nabave i prodaje, te postaje poznata pregovaračica u FMCG industriji. 

- Poziciju izvršne direktorice u multinacionalnoj kozmetičkoj kompaniji Oriflame preuzimam sa 40 godina kao krunu managerske karijere, gdje s top managerskom pozicijom dobivam i najveći izazov u karijeri, preokrenuti negativni trend poslovanja i neprofitabilno poslovanje pretvaram u profitabilno sa svim rastućim KPI-ima, zajedno sa svojim timom u nepune tri godine.

Zadnje dvije godine nosim prestižnu titulu poduzetnice i to me ispunjava u potpunosti.

Početkom ove godine našla sam se na listi TOP 30 poduzetnica koje inspiriraju druge.

 

Kako je nastala Adria Corporate?

 

Adria Corporate Education se bavi korporativnim edukacijama, treninzima i poslovnim savjetovanjem, a specijalizirana je za razvoj prodajnih timova. 

Dakle, ako želite povećati prodaju i profit, poklonite nam svoje povjerenje, a mi ćemo vam uzvratiti rezultatima.

U poslovnom okruženju edukacija je ključ uspjeha, jer dobre rezultate može očekivati samo onaj koji ulaže u znanje kao osnovni element rasta, kojeg u poslu integriramo kroz praksu.

U današnjem poslovnom svijetu prilike se ubrzano mijenjaju i jedino onaj poduzetnik i manager koji je u svoju poslovnu politiku ugradio temeljne vrijednosti u stanju je pratiti ih.

Naši klijenti su iz različitih industrija, najčešće iz sektora roba široke potrošnje, trgovački lanci, banke i osiguravajuća društva, privatne poliklinike, velike korporacije iz naftne industrije, tvrtke iz IT sektora, proizvođačke tvrtke…

Tvrtka se također bavi i trgovačkim posredništvom i zastupanjem stranih tvrtki u Hrvatskoj i hrvatskih tvrtki u inozemstvu.

Najčešći klijenti u ovom segmentu su proizvođači.

 

Možete li napraviti usporedbu između poslovanja danas i prije 20-30 godina?

 

Osim što se promijenilo jesu tržište i gospodarski uvjeti poslovanja.

Mijenjaju se trendovi, globalizacija ima vidljiv utjecaj na pojedina gospodarstva, inovacije u tehnologiji snažno utječu na ponašanje potrošača, nove generacije poslovanje temelje se na drugačijim vrijednostima, pristup informacijama je munjevit, a konkurencija sve žešća.

I ono što svi zaboravljamo – prodaja se danas ne radi kao pred 20 godina, potrošač ne želi prodaju, nego savjet i iskustvo.

 

Kako je izgledao Vaš prvi posao i što je odredilo da se danas razvijate u ovoj branši? 

 

Moj prvi posao je bio administrativnog karaktera na uvođenju ISO sustava kada se tek pojavio u susjednim zemljama.

Bio je veliki izazov na malom tržištu poput Hrvatske uvesti novost bez koje niti jedna danas ozbiljnija kompanija ne može poslovati. 

Ono čime se danas bavim odredilo je moje životno i radno iskustvo.

Smatram da sam postigla vrhunac u korporativnoj karijeri.

I ja sam kao mnogi shvatila da je vrijeme za novi korak.

Kada si na vrhu, kad si najjači, najcjenjeniji, kada možeš dati.

Moj iskorak iz zone komfora bio je vrlo jednostavan i nije dugo trajao.

Kad sam donijela odluku da želim isprobati poduzetničke vode, najprije sam razmislila u čemu sam zaista dobra, što dobro radim i gdje dajem najbolje rezultate.

Nakon toga sam razmišljala što bih voljela raditi iz hobija i zabave, što me veseli i ispunjava, a da pri tome nisam financijski ovisna.

I tako… kada sam usporedila te dvije strane, dobila sam kombinaciju onoga što danas radim – prenosim znanje i iskustvo, pomažem drugima u ostvarenju njihovih ciljeva i u tome uživam.

 

Business Leadership Conference

 

Koje su bile najzahtjevnije potrebe nekog Vašeg klijenta? Kako na zelenu granu kad je klijent „tvrd orah“?

 

Teško mogu izdvojiti nekog posebno zahtjevnog klijenta.

Obično je netko „tvrd orah“ dok ne shvati koje koristi ima od mojih usluga.

Klijenti danas žele rezultate odmah, da budu što prije vidljivi.

To je moguće kod kratkoročnih ciljeva.

No, prave promjene vezane su najčešće uz ljude koji su dugoročni kapital i najvažniji resurs, a moramo priznati da nam treba malo više vremena da usvojimo neke nove metode, navike, da budemo motivirani novim rezultatima.

Većina klijenata razmišlja da zna sve što treba znati, osobito oni koji su duže u svom poslu i misle da nemaju više ništa novo za naučiti, pogotovo ako poslovanje ima stabilan trend.

Na žalost, 99% njih ne primjećuje kada se događa promjena trenda, pa kada primjete prve znakove uzbune obično mijenjaju managere bez ikakvih analiza jer ih smatraju odgovornima za pad različitih pokazatelja. 

Drugi problem nastaje što se opet velikim dijelom klijenti javljaju tek kada dotaknu dno i kada više sami ne znaju kako riješiti problem s kojim se susreću.

Moja misija je osvijestiti ih da prepoznaju promjene i reagiraju na vrijeme, sami ili uz pomoć stručnjaka.

 

 

Kako se, kada je u pitanju prodaja, prilagoditi odnosno poistovjetiti s različitim karakterima ljudi? 

 

Danas je u prodaji važno prepoznati koje potrebe ima klijent (kupac, potrošač).

Suvremeni potrošač ne želi prodavače, on želi rješenje svojih problema i zadovoljenje potreba.

Naš zadatak u prodaji je da to prepoznamo, da se tome prilagodimo i pristupimo drugačijim stilom.

Potreba za kupnjom danas se rađa kada potrošač prepozna rješenje problema uz pomoć vaše usluge ili proizvoda.

Ako k tome još dodamo preporuku, savjet ili svjedočanstvo nekog tko je s tom istom uslugom ili proizvodom bio zadovoljan, stvara se povjerenje, a to je ono što nam u prodaji treba.

 

Koje su prednosti/olakšice kod CRM- upravljanja u odnosima s kupcima?

 

CRM (customer related management) ili sustav upravljanja kupcima omogućuje nam da svakog kupca pratimo zaista u svemu i da mu posvetimo osoban pristup.

To nas izdvaja od konkurencije, a upravo to je ono što kupci žele.

Svatko od njih na taj način ima VIP tretman, pratimo koje su mu potrebe, navike, kada i kako naručuje, kako plaća, što voli…

CRM sustav nam omogućuje vrlo laki i brzi pregled stanja svakog kupca, služi nam kao priprema za naredni sastanak i kao baza za unos rezimea nakon svakog susreta s njim.

Sustav može pratiti i najčešće upite, reklamacije i zahtjeve kupaca, tako da se kvalitetno možemo pripremiti za bilo koju vrstu rješavanja prigovora i za naredne poslovne pregovore.

Prednost ovog sustava je taj što može biti rađen po mjeri naručitelja i daje vam podatke koji su vama važni za vaše poslovanje.

 

 

Jeste li neke metode iz poslovnog iskustva prenijeli i na svoj privatni život? Treba li ta dva segmenta života isključivo razdvajati ili zapravo živjeti posao koji radiš?

 

Kada ste poduzetnik, rijetko odvajate poslovni i privatni život, no to je dugoročno potrebno, jer i poduzetnici imaju pravo na predah.

Ono što redovito primjenjujem, i poslovno i privatno je dobro planiranje vremena, planiranje aktivnosti, moja komunikacija i privatno i poslovno je vrlo slična, no jedinu razliku vidim u pregovaranju.

S vlastitom djecom sam loš pregovarač, ali ću zato za bilo koju kompaniju u svijetu ispregovarati odlične uvjete.

 

 

Zanimljiv događaj s edukacija koji ćete dugo pamtiti i prepričavati?

 

Događa mi se redovito da mi polaznici na kraju edukacije nakon svih pitanja koje imaju vezano uz temu edukacije komentiraju da ih jako podsjećam na predsjednicu Kolindu.

 

Je li bolje raditi u obiteljskoj firmi ili pak skrenuti s te putanje i razvijati se u nekoj drugoj branši?

 

Svatko ima vlastiti stav o tome, no moja preporuka je dati mladim generacijama priliku da uče i da se izgrađuju kroz velike, po mogućnosti međunarodne kompanije.

To ne znači da su one bolji odabir, nego će mlade generacije imati priliku puno toga vidjeti, doživjeti, iskusiti, kako dobrih, tako na žalost i loših iskustava.

Poručujem im da se nikad ne obeshrabre, kada dožive pad i neuspjeh, neka hrabro ustanu i iz toga nauče nešto.

 

 

I Vi ste se nakon godina radnog staža i iskustva odlučili na samostalni biznis… Kada je pravi trenutak kada ste sigurni da je ta odluka ispravan korak?

 

Moja odluka je sazrela u trenutku kada sam odlučila da se ne želim više nikome dokazivati i kada sam bila vrhuncu karijere.

Da li je ispravna odluka za nekog drugog, to će svatko za sebe procijeniti.

 

Već duže vrijeme ste i redovita kolumnistica našeg portala (kolumna Poslovno savjetovanje). Na koji način se kroz svoje autorske kolumne povezujete i približavate našim čitateljima, odnosno svojim budućim, potencijalnim klijentima? 

 

Vaš portal smatram odličnim mjestom koje spaja sve nas koji želimo i možemo dijeliti znanje sa svima koji znanje traže i spremni su prihvatiti savjete i tuđa iskustva.

Pohvalno je što pokrivate vrlo širok raspon područja i tema, tako da se zaista može naći puno korisnih savjeta i informacija vezanih uz različite segmente poslovanja.

Ja pišem o temama koje su vezane uz svakodnevne situacije iz poslovnog života i prakse.

Prepoznajem da čitateljima to odgovara, pa svaki puta nastojim dati konkretne primjere koji mogu biti korisni.

Dosta čitatelja mi se javlja s različitim pitanjima i komentarima na kojim im uvijek zahvaljujem i raduje me kada mogu dati barem mali doprinos njihovom poslovanju.

Naravno, ima i čitatelja koji su moji redoviti klijenti, ali sve više i onih koji to postaju.

 

Što, kao kod svake žene zaokuplja i Vašu pažnju kada ne razmišljate o poslu i ne radite nešto vezano za poslovne obveze?

 

Nakon posla obitelj je moj najvažniji fokus u životu, a ako bih trebala izdvojiti neke svoje favorite onda su tu putovanja koja me pune energijom i motiviraju me, zatim odmor u prirodi i redovite šetnje po jezeru Jarun, kazalište i pokoji dobar film.

 

Čime biste se bavili kada Vam novac ne bi bio potreban?

 

Oduvijek sam sanjala biti stjuardesa ili turistički vodič, a kada novac ne bi bio potreban, sve više mi se sviđa travel blogger.

 

Smatrate li se dobrim strategom i organizatorom?

 

Apsolutno, to su mi najjači poslovni aduti.

 

Koja bi bila Vaša definicija menadžera?

 

Meni najdraža definicija managera je ona Vancea Heina – manager je osoba s magnetom u svom srcu i kompasom u glavi!