POSLOVNO SAVJETOVANJE
Imate li dobru priču?
Gordana Kadoić Prodaja i menadžment 15 svibnja, 2018

Vrhunski prodavači znaju da je storytelling jedna od najučinkovitijih kreativnih tehnika prodaje.

Da biste imali dobru priču, bez obzira na proizvod ili uslugu koju prodajete, potrebno je najprije educirati sebe, istražiti tržište, poznavati vaše kupce i pripremiti plan djelovanja.

Čitanje i svakodnevno učenje neka bude vaša svakodnevna doza poslovnih vitamina jer je to danas „must do“.

Ispričati dobru prodajnu priču nije nimalo lagan zadatak, no kada znate što je storytelling i kako funkcionira, uvijek imate asa u rukavu.

Jeste li ikada zaključili prodaju, a da niste ništa prodavali, nego ste jednostavno ispričali neku zgodu iz svog života, sjetili se kako vaš prijatelj koristi proizvod, kako je vaš susjed zadovoljan novom uslugom…?

Slušajući vašu priču vaš potencijalni kupac se emocionalno povezuje s vama. 

Svaka dobra priča temelji se na osjećajima koje korištenje tog proizvoda/usluge pobuđuje u korisniku, dok se slušatelj nastoji mentalno povezati i uživjeti u novu ulogu, stvarajući sebi sliku u glavi kako bi to bilo kada bi on/ona koristio/la proizvod.

Nakon toga dolazi do stvaranja slike u glavi (npr. vi u novom automobilu) i nakon toga vas preplavljuju osjećaju, te počinjete razmišljati kako se osjećate u novoj ulozi.

Osjećaj koji vas obuzima definira vaše stanje i potiče mozak na kupnju jer ste pod utjecajem emocionalne strane mozga, dok ona racionalna još spava i možda će se probuditi kada emocija uoči cijenu.

Zato onaj koji priča priču pažljivo bira osjećaj koji želi izazvati kod publike jer upravo taj osjećaj želimo izazvati.

Pravi prodavač treba biti svjestan da storytelling prvi puta možda i ne bude uspješan, ali će zato svaki sljedeći biti sve uspješniji. I tek nakon 20-og ili 30-og pokušaja pričanja iste priče imati će onaj pravi sjaj u očima s kojim želi zaraziti publiku.

Evo nekoliko savjeta za dobar storytelling:

1)    Koristite podatke, statistike i različita istraživanja u vašoj priči. Korištenje statistika zajedno s pričom daju vam 70% više šanse da uspješno zaključite prodajni razgovor.
2)    Imajte na umu vrlo jasnu strukturu priče. Vaši slušatelji nemaju vremena ni živaca za duge i nezanimljive priče. Razmislite koja je to „iskra“ koja će u priči zapaliti slušatelja.
3)    Vežite vašu priču uz širu sliku, tako da na kraju dovede slušatelja do vašeg proizvoda/usluge.
4)    Učinite vašu priču realnom, tako da se publika može vrlo lako pronaći u što više situacija, detalja, osjećaja, likova…
5)    Postavite parametre (tko priča, zašto, gdje se priča odvija, tko su likovi u priči…) kako ne biste izgubili interes publike.
6)    Budite autentični – jedino autentičnost izgrađuje povjerenje publike. Kupci znaju i osjete kada ih pokušate zavarati. 

U svemu treba razlikovati business story od brand story ili product story.

Poslovna priča je ključni dio vašeg operativnog poslovanja, priča o brandu ima strateški cilj „uvući“ ili angažirati što veći broj publike da bi se poistovjetili s brandom, a priča o proizvodu treba biti najjednostavnija i biti fokusirana na osjećaj (uvijek izaberite samo jedan).

Moćni brandovi jako dobro znaju što dobra priča može učiniti za njihovu percepciju i razvoj. Ključ uspjeha je ciljani, sadržajni marketing (content marketing). Svaki dobar i snažan brand ima jednu ili nekoliko poruka koje komunicira. U toj komunikaciji koriste se razni komunikacijski kanali među kojima najviše pažnje generacije Z privlače društvene mreže. 

Uspješnim storytellingom branda komunicira se preko web stranice, blogova, tweeta, pitcha, emaila, FB stranice, Instagrama, Youtube-a….

S obzirom da živimo u svijetu skoro potpune transparentnosti, gdje je vrlo lako moguće doći do bilo kojeg podatka, kompanijama nikada nije bilo lakše doći do publike i potencijalnih kupaca. 

Zahvaljujući tehnologiji kupci su na dohvat ruke. No, više nego ikada zahtijevaju sve više i više. 

Pametni brandovi nastoje utjecati na njihovo ponašanje. Kreiraju priče koje mijenjaju naš način razmišljanja i stvaramo sliku o njihovom proizvodu/usluzi na način da razumijemo i doživimo taj proizvod upravo kroz njihovu priču. 

Savršeni recept za kreiranje nezaboravnog branda.

A koja je vaša priča?

Dozvolite nam da vam pomognemo kreirati vašu priču.

Svoje povjerenje možete nam iskazati upitom na: [email protected]

Gordana Kadoić

Autor opis: 
Poslovna savjetnica, edukator, trener i mentor sa dugogodišnjim iskustvom u korporativnom okruženju. Vlasnica i direktorica tvrtke Adria Corporate Education. Članica je Europskog vijeća za mentoring i coaching.
Slika autora: 
O Autoru
Gordana Kadoić
Video
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice