PRIJETNJA IZ VODE
Zagađeni podzemni objekti u okolici Mostara prijete stotinama tisuća ljudi
Manager BiH 14 svibnja, 2023

 

Pitka je voda jedan od najznačajnijih prirodnih resursa. Rijetke su zemlje koje je imaju dovoljno. Bosna i Hercegovina je prva u okruženju, a sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode.

 

Ispod Hercegovine, u podzemnom svijetu njenog masivnog kraškog područja protječu brojne podzemne vode, rijeke i potoci. Na ovozemaljski svijet dolaze kao veliki kraški izvori - vrela. Njene vode pije "pola Hercegovine". Vrela podno Čabulje, Studenac i vrelo Radobolje kod Mostara, vrela u Dobrču i Borak kod Širokog Brijega, glavni su izvori vode na ovom području koji pitkom vodom opskrbljuju najmanje 150.000 ljudi.

Planinska područja Hercegovine, prirodni prikupljač vode za velika vrela u podnožju, ne nalaze se na glavnim prometnim pravcima. Preko njih ne vode željeznice ni magistralne ceste. Nema javnog prijevoza. Veliki gradovi su dovoljno daleko. Na cijelom području živi tek par tisuća stanovnika i svakim ih je danom sve manje. Industrije nema. Odakle onda dolazi zagađenje?

Istražujući hercegovačke jame speleolozi su se prvi suočili sa stravičnim biljezima razvoja društva. Ogromne količine otpada nakupljene u njima prijete najgorim vrstama zagađenja pitkoj vodi.  

 

OZBILJNO UPOZORENJE
Previše je otpada u jamama u okolici Mostara, pitka voda je ugrožena

Kraške jame na ovom su području stoljećima su bile dio "sanitarne" kulture - prirodna odlagališta svih vrsta otpada. I animalnog i kućnog i biološkog i krutog ako ga je tada uopće i bilo. Kroz povijest su upravo te jame, kao prirodom dana i sigurna odlagališta bile važan dio održavanja zdravlja i okoliša. Nisu se mogle zagaditi ni teškim metalima ni medicinskim ni elektroničkim otpadom. Nije ih bilo. .  

 

No, čišćenje jedne ugrožene jame samo ne može riješiti problem onečišćenja podzemlja. Iznimno je važno upoznati stanovnike ugroženih područja s posljedicama koje onečišćenje jama donosi. Stoga Speleeološka društva Herceg iz Mostara i Zelena Brda iz Trebinja organiziraju edukacije u lokalnim sredinama kako bi podigli svijest lokalnog stanovništa i opće javnosti ugroženih područja te prevenirati daljnje tradicionalno odlaganje otpada u prirodne podzemne objekte. 

 

Aktivnosti koje provode Speleološko društvo Herceg i Speleološkog društvo Zelena brda, dio su šireg projekta "Jačanje Zelene mreže u BiH” koji uz financijsku podršku Veleposlanstva Republike Italije u BiH implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).


Manager.ba