OZBILJNO UPOZORENJE
Previše je otpada u jamama u okolici Mostara, pitka voda je ugrožena
Manager BiH 24 veljače, 2023

U organizaciji Speleološkog društva Herceg iz Mostara i Speleološkog društva Zelena brda iz Trebinja, u Mostaru je održana je tribina o zaštiti kraškog ekosustava i podzemnih voda u okolici Mostara. 

 

Po riječima predsjednika Speleološkog društva Herceg Mostar Ivana Marića, cilj projekata je skrenuti pozornost javnosti na utjecaj otpada u speleološkim objektima na vodu koju svi pijemo.

- Mi trenutno radimo na platou iznad Mostara - Raškoj gori, Gorancima i Bogodolu - koji su prepuni jama. Nažalost, primijetili smo u njima da ima velikih količina smeća i onda smo došli na ideju da uradimo jedan ovakav projekt s obzirom da znamo da su ispod nas podzemne vode i da bi moglo doći do nekih loših utjecaja na vodu koju pijemo - kazao je Marić.

Bojan Šunjić iz Speleološkog društva Herceg dodao je kako hercegovački kraški predjeli nemaju puno tekućih voda, već se uglavnom radi o podzemnim vodama koje kraški predio čisti, skuplja i na kraju izbacuje najčešće u velika vrela u podnožjima planina.

- Okolica Mostara i praktično cijela Hercegovina koristi pitku vodu iz velikih vrela u koja voda dolazi kroz te kraške šupljine. Ako su zagađene jame zagađenje dolazi do izvorišta pitkih voda - upozorio je Šunjić.

U okviru projekta planirano je istraživanje jama te klasificiranje koje jame su zagađene i kojim otpadom.

- Planirano je i čišćenje jama te ono što je najvažnije, prevencija koja će se provoditi kroz predavanje u školama o zaštiti voda, kroz javne tribine i kroz izradu posebnog dokumentarnog video materijala kojim ćemo upozoriti stanovništvo Hercegovine koliki je značaj očuvanje podzemnih objekata i najvećeg blaga: pitke vode - istaknuo je Šunjić.

Aktivnosti koje provode Speleološko društvo Herceg i Speleološkog društvo Zelena brda, dio su šireg projekta "Jačanje Zelene mreže u BiH” koji uz financijsku podršku Veleposlanstva Republike Italije u BiH implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).

 

Fena / Manager.ba