JEFF BEZOS
Za ovim ćete žaliti kad vam bude 80
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 23 kolovoza, 2018

Kad ostarite i okrenete se iza sebe, neće vas mučiti ono što ste uradili ili ono što ste upropastili, nego ono što niste uradili, kaže najbogatiji čovjek na svijetu, šef Amazona i Blue Origina, Jeff Bezos.

“Kada pomislite na stvari za kojima ćete žaliti kada vam bude 80, to su najčešće stvari koje niste uradili. To je ono što ste propustili uraditi. Vrlo rijetko žalit ćete za nečim što ste uradili a što je propalo ili nije ispalo onako kako je trebalo”, kaže Bezos.

Ovo se ne odnosi samo na profesionalne odluke, nego i na privatne, kaže 54-godišnji poduzetnik čija će kompanija kako se predviđa uskoro postati druga kompanija čija će vrijednost prijeći prag od 1.000 milijardi dolara.

“Ne pričam samo o poslu”, kaže Bezos.

“Može se primijeniti i na privatni život. Volim tu osobu a nikada joj nisam rekao, na primjer. I onda se, nakon 50 godina, upitate zašto to niste uradili. ”

Sam Bezos je pravi primjer nekoga tko se nije plašio poći težim putem kako se u starosti ne bi pitao što je to mogao uraditi, a nije.

Poznata je priča o tome kako je napustio dobro plaćen posao na Wall Streetu i karijeru u investicijskom bankarstvu kako bi pokrenuo online prodaju knjiga sa malim siteom koji je nazvao Amazon.

 

 

Godinama kasnije, ispostavilo se da je to bila jako dobra odluka, no u to vrijeme Bezos i njegova supruga MacKenzie preuzeli su rizik koji bi malo tko prihvatio.

“Radio sam sa divnim ljudima i imao šefa kojem sam se divio”, ispričao je Bezos jednom prilikom.

“Kada sam šefu priopćio da želim pokrenuti kompaniju koja će se baviti prodajom knjiga na Internetu, odveo me u dugu šetnju Central Parkom i nakon što me pažljivo saslušao, rekao mi je: To zaista zvuči kao odlična ideja, ali za nekoga tko već nema dobar posao“, prisjetio se Bezos.

Poslušao je šefa da razmisli o svojoj odluci 48 sati prije nego što ona postane definitivna.

“Bio je to vrlo težak izbor, ali sam odlučio da moram pokušati”, kazao je Bezos.

“Mislim da ne bih žalio i da nisam uspio. Znao sam da bi me uvijek progonilo da nisam pokušao. Zato sam donio odluku koja je bila manje siguran put, ali sam ponosan na taj izbor”, kaže Bezos.

Povezani članci

1

2

Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu
Savjeti