starost

Japan potiče upošljavanje radnika starijih i od 70 godina

"Razumijeti ono što ih motivira na poslu, investirati u razvoj njihovih vještina te im iskazati poštovanje i koristiti njihove prednosti".

 

Diljem svijeta do 2030. bit će 150 milijuna radnika koji imaju 50 i više godina. Japan je jedna od država koja ima problem visoke starosne dobi radnika.

Procjenjuje se kako će u ovoj zemlji 40% radnika do 2030. imati 50 i više godina. Skoro polovina japanskih tvrtki su prošle godine imale radnike koji imaju 70 godina ili više od toga.

Hrvatski

U Bosni i Hercegovini voze se pretežno dizel automobili

U Bosni i Hercegovini je 2021. godine, u odnosu na 2020. godinu, registrirano 46.785 više putničkih automobila, 371 više registriran moped, te 1.444 registriranih motocikla više.

 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH objavljenim u publikaciji Bosna i Hercegovina u brojevima 2022 u Bosni i Hercegovini je 2021. godine registrirano ukupno 984.899 putničkih vozila. Prema vrsti pogonskog goriva 75% automobila koristi dizel, 21% benzin, a 4% alternativnu energiju.

Hrvatski

Za ovim ćete žaliti kad vam bude 80

Kad ostarite i okrenete se iza sebe, neće vas mučiti ono što ste uradili ili ono što ste upropastili, nego ono što niste uradili, kaže najbogatiji čovjek na svijetu, šef Amazona i Blue Origina, Jeff Bezos.

“Kada pomislite na stvari za kojima ćete žaliti kada vam bude 80, to su najčešće stvari koje niste uradili. To je ono što ste propustili uraditi. Vrlo rijetko žalit ćete za nečim što ste uradili a što je propalo ili nije ispalo onako kako je trebalo”, kaže Bezos.

Hrvatski