Uz vinovu lozu koja caruje Hercegovinom, maslinu koja je sve prisutnija, sve više se sade smokve jer toj mediteranskoj kulturi pogoduje klima, a njeni plodovi i prerađevine lako nađu put do kupaca.
Više od pet tisuća stabala masline zasađeno je od 2010. godine u Trebinju, a sve je više i malih maslinara koji u svom vinogradu podno Leotara odvoje dio zemlje za 50 do 100 stabala ove mediteranske kulture.
Najpoznatiji trebinjski vinogradar, i maslinar, Radovan Vukoje kaže za Glas Srpske kako imaju najveći maslinik u komadu u Hercegovini u Zasad polju posađen prije 13 godina. Prema njegovim riječima, važan je svaki maslinar jer se pokazalo kako ova kultura odlično uspijeva u Trebinju.
- Masline se ne moraju uzgajati na velikoj površini jer sve je više onih koji ih sade za vlastite potrebe. Dobro bi došla jedna uljara u istočnoj Hercegovini koja bi prerađivala masline od malih proizvođača - rekao je Vukoje.
Ističe kako je zadovoljan početkom godine te kako će neke sorte ranije procvjetati. Ove godine, očekuje i dobar rod, a vremenske prilike im idu naruku.
- Sada nam odgovaraju padaline, kasnije je poželjno što više sunca jer imamo sustav za navodnjavanje te nije problem, a maslinama pogoduje suša. Lani smo imali rod od 12 tona, sada očekujemo i veći jer su masline starije, pa je i prinos veći - rekao je Vukoje.
Prema njegovim riječima, sve proizvode od maslina lako je plasirati na tržištu.
- Sve što radimo s maslinovim uljem prodamo stranim turistima većinom u našoj zemlji, ali i u ugostiteljskim objektima - rekao je Vukoje.
Osim masline, na jugu Srpske sve je popularnija i proizvodnja smokve.
- Mi razvijamo i zasade smokve, a od te kulture pravimo i liker, džemove ali tu su i sušene smokve - rekao je Vukoje.
NA SAJMU U MOSTARU
Hercegovačka vina oduševila i posjetitelje i struku
Jeromonah i subrat manastira Tvrdoš Porfirije rekao je za Glas Srpske kako osim oko pčela i vinove loze dosta imaju i zasada maslina.
- Sada imamo oko 1.500 stabala, a najbolje su se pokazale talijanske sorte. Maslinovo ulje će ići na tržište za nekoliko godina. Sada se koristi za potrebe manastira, ali i na natjecanjima u Hrvatskoj i BiH, a krajem godine naše maslinovo ulje biće i na prestižnom sajmu u Njujorku. Sve više ljudi u ovom kraju odlučuje se za sadnju masline, ali i smokve - rekao je Porfirije.
Radovan Vukoje ističe da se puno radi na brendiranju maslinovog ulja u Hercegovini.
- Imamo idealne uvjete za proizvodnju masline, a njihovo ulje je naša velika šansa. Kada je riječ o vinu, napravili smo brend, nalazimo se na tri kontinenta u Aziji, Evropi i Americi, a tako želimo da nastupimo i s maslinama, odnosno maslinovim uljem - istakao je Vukoje.
Manager.ba