SVI PLAĆAJU ISTI POREZ
U BiH živi milijun siromašnih, 500 milijunaša i 90 multimilijunaša
Manager.ba/prvi.tv BiH 24 siječnja, 2019

Za dijamante u 2018. godini nismo imali novca. Povećan je ipak uvoz zlata, dragulja, bisera, plemenitih metala. Pojedini državljani Bosne i Hercegovine dovoljno su bogati da kupe Porsche od pola milijuna KM, te izdvoje 75.000 KM državi za porez.

Skoro 900 milijuna maraka vrijede uvezeni automobili u prošloj godini. Država je od tog uvoza inkasirala skoro 200 milijuna maraka. Jedinstvena stopa PDV-a od 17% ista je za uvoz hrane, lijekova, ili pak luksuza. Rukovodici iz sekora neizravnih poreza reforme bi radili kroz izravne.

"Oni se mogu oporezivati kroz primjenu trošarina, ali i kroz primjenu izravnih poreza", kaže Miro Džakula, UNO BiH.

No, diferencirana stopa za luksuz s jedne strane, te lijekove i prehranu s druge neophodna je BiH, smatra ekonomist Zoran Pavlović.

"Imamo mercedese, bunde, zlato koje su po istoj stopi uvoza oporezivane kao lijekovi, recimo. Inicijative već postoje, analize su urađene. Mi smo u situaciji da zaista moramo nešto mijenjati, ako ništa drugo da ove skupe, luksuzne proizvode oporezujemo više, a oslobodimo PDV-a lijekove, osnovne životne namirnice", navodi Pavlović.

To bi bio pokušaj i to dobar pokušaj smanjenja klasnog jaza, smatra Pavlović, siguran da je reforma sustava PDV-a potrebna.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac ne vjeruje da će eventualno uvođenje poreza na luksuz napuniti budžete.

Podsjeća na neslavan francuski zakon kojim su svi milijunaši 2012. godine za vrijeme Francoisa Hollandea oporezovani sa 75 posto.

Slavni glumac Gerard Depardieu zbog svega se odrekao francuskog državljanstva, te uzeo rusko.

"BiH nema mnogo bogatih ljudi. Činjenica je da se ovdje obavlja promet nekim luksuznim robama, ali ne možemo reći da bi taj porez dao neke značajne benefite u budžete, odnosno da bi se oporezivanjem luksuza u nekom značajnijem, primjetnom, osjetnom nivou, povećale mirovine, zdravstvene usluge itd.", smatra Radivojac.

Mnoga strana istraživanja, ali i liste poput Forbesove, govore o bogatašima u Bosni i Hercegovini.

A brojke su neumoljive, uz milijun siromašnih, u BiH živi i 500 milijunaša, te više od 90 multimilijunaša.

Svi plaćaju iste stope poreza, objavila je N1.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo