MATE RIMAC
Rimac želi pomoći Volkswagenu da dođe u Hrvatsku
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 22 listopada, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr


Nakon objave da se i Hrvatska priključuje utrci za privlačenje milijardu i pol eura vrijedne Volkswagenove tvornice, Mate Rimac, osnivač tvrke Rimac Automobili, stavio je Vladi svoju pomoć na raspolaganje.

 

- Na sastanku u lipnju/junu prezentirali smo vrlo konkretne mjere koje Hrvatska treba poduzeti kako bi bila atraktivna upravo za ovakve investicije. Na sastanku su prisustvovali vodeći ljudi Porschea (članica VW Grupe) i Hyundaija te smo tim putem otvorili komunikacijski kanal Vlade i velikih igrača automobilske industrije. Drago mi je da je prepoznato koliko bi jedna ovakva investicija značila za Hrvatsku i nadam se da će Vlada iskoristiti analize i prijedloge koje smo dali, te kontakte koje smo uspostavili, da privuče ovakve investicije. Ukoliko možemo bilo kako pomoći u ovom procesu, mi, naravno, stojimo na raspolaganju. Mi smo privukli preko 150 milijuna eura strane investicije u automobilsku industriju u Hrvatskoj te radimo sa svim glavnim igračima na ovom području, pa smatramo da imamo relevantna znanja i iskustva za pomoći - rekao je Rimac za Večernji list.

Inače, na konferenciji Američke gospodarske komore i Jutarnjeg lista u lipnju Mate Rimac je iznio 19 mjera za privlačenje inovativnih kompanija i talenata u hrvatsku autoindustriju.

Među ostalim, smanjiti porez za visoke plaće, povezati sveučilišta i investitore, poticati međunarodne veze s inovacijskim središtima, napraviti stazu za testiranje automobila.

Kako se neslužbeno doznaje, mogućnost da Volkswagen pokrene proizvodnju u Hrvatskoj bila je i jedna od tema jučerašnjeg razgovora Petera Altmaiera, njemačkog ministra gospodarstva i energetike, i njegova hrvatskog kolege Darka Horvata.

Riječ je o tvornici koju su Nijemci namjeravali graditi u Turskoj, no odluku o tome stopirali su zbog turske vojne ofenzive u Siriji.

Hrvatska će u novi krug pregovora s Volkswagena ući s drugim zemljama koje su za to zainteresirane – Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom.

VW planira u novoj tvornici proizvoditi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi.

 
 

Tagovi:
Povezani članci

1

2