SMARAGDNI RAJ ALPA I JADRANA
Rijeka Soča - vrhunsko turističko odredište koje podsjeća na Neretvu
Manager Regija 26 kolovoza, 2023
Izvor fotografije:
getty images

 

Dolina Soče raj je za planinarenje, brdski biciklizam, penjanje, rafting, paragliding... zapravo sve outdoor aktivnosti. Na njoj će jednako uživati i oni raspoloženi za kraće šetnje i svi koji vole dobru hranu ili kapljicu.

 

Soča slovi za jednu od najljepših europskih rijeka, poznata je po svojoj nestvarno tirkiznoj boji, brzacima i slapovima čiji zvuk glasno odjekuje netaknutom prirodom. Izvire u Triglavskom nacionalnom parku i teče prema Jadranskome moru u koje se ulijeva u Tršćanskom zaljevu, njezin 137 kilometara dug tok žila je kucavica slovenskog gorenjskoga turizma, a često se naziva i naziva se Smaragdna pot.

Dolina Soče popularno je odredište šetača, planinara i avanturista, a često se zbog plodnog tla i utjecaja mediteranske klime, zahvaljujući kojoj ovdje uspijevaju masline i loza, naziva i rajskim vrtom. Zbog jedinstvene baštine nosi i službenu oznaku EDEN (European Destination of Excellence) koja jamči izvrsnost destinacije.

Izlet na Soču zahtijeva punu bateriju mobitela jer je rijeka nevjerojatno fotogenična, a na kadrove s Velikih korita, Napoleonova mosta pokraj Kobarida, Sabotina iznad Goriških brda ili vidikovca Gonjače sigurno ste već negdje naišli.

 

 

Dolina Soče raj je za planinarenje, brdski biciklizam, penjanje, rafting, paragliding i zapravo sve outdoor aktivnosti, ali ovdje će jednako uživati i oni raspoloženi za kraće šetnje, kao i svi koji vole dobru hranu ili kapljicu.

Gradići koje biste svakako trebali posjetiti, bez obzira na to pratite li Soču od njezina izvora ili idete prema njemu, jesu Bovec, Kobarid i Tolmin. Bovec će oduševiti zaljubljenike u adrenalinske sportove, Tolmin je zahvaljujući rock i metal festivalima (ali i brojnim drugim) upisan debelim slovima na festivalsku kartu Europe, a Kobarid je ono mjesto u kojemu se nalazi Hiša Franko, što bi trebalo biti više nego dovoljno onima koji prate regionalnu gastronomsku scenu.

Ako vas dvije Michellinove zvjezdice i kreacije chefice Ane Roš i ne zanimaju baš toliko, dajte šansu seoskim imanjima, rustikalnim restoranima i tradicionalnim jelima: kušajte pole krumpira, pogačice, sušene kobasice i friku - nezaobilazni specijalitet u Posočju – omlet sa sirom i krumpirom.


Odakle krenuti?

Odlučite li upoznavati Soču od njezina izvora u dolini Trenta u Julijskim Alpama, dobra je početna točka Dom Trenta – informativno središte Triglavskog narodnog parka u selu Log v Trenti, odakle možete krenuti na Velika korita, u botanički vrt Alpinum Juliana ili na poučnu stazu Soška pot...

S druge strane, možete krenuti od Zatolmina i Tolminskih korita, najnižeg ulaza u Triglavski narodni park pa nastaviti prema Hudičevu mostu (Vražji most) iznad kanjona Tolminke te stijene Medvedova glava, Danteove jame i ostalim čudesima Tolminske klisure.


Što vidjeti?

Bovec je gradić okružen visokim vrhovima Julijskih Alpa i poznato je središte za sve moguće aktivnosti na otvorenom. Blizina izvora Soče i slapa Virje, Soška fronta s muzejima na otvorenom, usamljene farme na zelenim proplancima oko grada i ugodna atmosfera oko glavnoga trga privlače brojne posjetitelje, kao i lokalni specijalitet bovške krafe, slatke okruglice s kruškama, jabukama, orasima, grožđicama i cimetom. U blizini je i idilično alpsko selo Log pod Mangartom, manja ali zanimljiva mjesta Plužna, Kal-Koritnica, Žaga, Srpenica i Čezsoča na čijim osunčanim šljunčanim obalama Soča pokazuje svu svoju ljepotu.

Kobarid se smjestio ispod dvije tisuće i nešto metara visokog Krnskog masiva. Povijesna ruta pričat će vam o Soškoj fronti, a u šetnji možete posjetiti i Tonovcov grad, slap Kozjak, Breginjski kot, Drežnicu, Kobariški muzej ili poznati Planikin Muzej sirarstva.

Tolmin je najveće naselje i gospodarsko središte čitave doline Soče. Poznat je po velikom broju festivala koji se tu održavaju, ali neće ostaviti žednima ni ljubitelje baštine i kulture. Posjetite Tolminski muzej i obližnju Javorcu s crkvom Svetog Duha te više puta spomenuta Tolminska korita. U blizini je i Most na Soči, alpsko selo Čadrg koje se ponosi svojim sirom, Šentviška planota s fantastičnim pogledom, a možete se provozati i baštinskim vlakom koji ide starom prugom kroz Bašku grapu.

 

Punkufer / Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji