JOHN CHEN
Ovaj direktor zapošljava ljude koji iza sebe imaju neuspjehe
Manager.ba/Bankar.me Svijet 23 svibnja, 2018

Tijekom života učeni smo da je uspjeh jedino prihvatljiv, od malih nogu, bilo da je u pitanju škola, takmičenja ili neki hobi, pa sve do izbora najbolje karijere. S druge strane, neuspjeh je nešto što treba izbjeći kao kugu. Popularna kultura prikazuje one koji nisu uspjeli u nečemu kao gubitnike sa niskim samopouzdanjem i bez radne etike – što ne može biti dalje od istine.

Praviti greške i ne uspjeti je normalno. Ako pitate bilo koju uspješnu osobu rekla bi da je imala mnogo neuspeha u životu – kako u ličnom, tako i u profesionalnom. Tako je i autorica članka, Betty Liu voditelj i urednik Bloomberg Markets-a, i sama imala nekoliko neuspjeha. Betty-na prva knjiga je odbijena nekoliko puta i nikada nije ugledala svjetlost dana. Odbili su je skoro svi univerziteti na koje se prijavila, i nije mogla održiti svoj prvi brak. Svaki od ovih neuspjeha postao je presudna prekretnica koja ju je dovela na novi put koji nije mogla ni zamisliti. Da nije bilo tih neuspjeha u prošlosti, ne bi bila osoba koja je danas.

Zbog toga je John Chen, direktor BlackBerry-a, tražio ljude koji su ranije imali neuspjehe. Govoreći za Radiate, rekao je da je u jednom trenutku zapravo tražio ljude koji nisu uspjeli u startupu. „Htio sam da započnem novi posao i nisam želio da učim te ljude koje su zamke neuspjeha ili u čemu je problem“, rekao je. „Ljudi koji su zapravo doživjeli neuspjeh ranije prenijeli su nam svoje pozitivne poglede i iskustva, a također imaju i odgovarajuće stavove i ne razmišljaju o tome kako sve u životu i poslu ide glatko.“  Chen je upravo tražio osviješćene i iskusne ljude da se pridruže njegovom timu.

„Mnogo puta u životu vam se dogode situacije koje nisu jednostavne za prevazići, mislim, volim da igram golf i upoređujem (neuspjeh) sa golfom. Nije svaki put kada igrate golf uvjet idealan, ali i dalje morate igrati igru“, rekao je Chen.

Dokaz da Chen zna što radi je činjenica da je početkom ove godine obnovio ugovor sa BlackBerry-jem nakon što je podigao ovu kompaniju koja je propadala.