BH MLIJEKO U EU
Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU
Manager.ba/Biznis.ba BiH 06 kolovoza, 2018
Izvor fotografije:
klix.ba

Europska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mliječnu industriju – saopćio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjem pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

Kao što sam i najavio, Europska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije – istaknuo je ministar Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda. „BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata – precizirao je ministar.

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Europske komisije biti od velike koristi.

Ivor fotografije: nezavisne.com

U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne s izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce