EU

Novi režim putovanja u EU od 2021.

Novi sistem registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u zemlje Schengena, počet će s radom u siječanj/januaru 2021. godine, potvrđeno je "Nezavisnim" u europskim institucijama.

Hrvatski

550 novih radnih mjesta u BiH uz podršku EU

Europska unija kontinuirano podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Kroz projekt "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", Europska unija je izdvojila 4 milijuna eura za podršku formalnom zapošljavanju i stvaranju novih radnih mjesta, kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i konkurentnost u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski

Bh. kompanije imaju kvalitetu za izvoz u EU

Veleposlanik Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg posjetio je jučer kompanije "Milkos" i "Akova Group" kako bi saznao više o izazovima i prilikama u sektoru mliječne industrije i peradarstva u BiH.

S rukovoditeljima ovih bh. tvrtki razgovarao je o izazovima pronalaska radne snage, konkurentnosti na europskom tržištu, ali i na potrebnim koracima ka poboljšanju generalne slike u smislu unapređenja vladavine prava.

Hrvatski

Ljubuški rani krumpir našao mjesto u trgovinama u BiH

Proizvođači mladog krompira iz Ljubuškog udružili su se pod brendom "Ljubuški rani", unaprijedili kvalitetu proizvoda i u 2018. godini, po prvi put, ostvarili zajednički izravan plasman u maloprodajne trgovinske lance u BiH.

Udruživanje proizvođača i unaprjeđenje kvalitete postignuto je uz  podršku Europske unije i Vlade Njemačke.

Hrvatski

Nastaje najveća zona slobodne trgovine u svijetu

Europska unija i Japan otklonili su posljednju prepreku u formiranju najveće zone slobodne trgovine u svijetu, pošto su poslanici EU podržali partnerstvo koje bi trebalo postati realnost početkom naredne godine.

Europski parlament je sa 474 glasa “za” i 156 “protiv” podržao sporazum kojim se trgovinski povezuju dvije ekonomije koje čine oko trećinu globalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi Reuters a prenosi agencija Tanjug.

Hrvatski

Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

Europska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mliječnu industriju – saopćio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjem pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

Hrvatski

Japanski automobili postaju jeftiniji u Europi

Europska unija i Japan potpisali su sporazom o smanjenju carina na uvoz koji se tiče i automobila.

Prema tom sporazumu EU će smanjiti 94 posto carina na cjelokupni izvoz u Japan, dok će Japan smanjiti 99 posto carine na izvoz u EU.

Što se tiče automobila i ostalih vozila, tarife će biti uklonjene u osmoj godini sporazuma koji počinje 2019.

 

 

Hrvatski

EU pred odlukom koja bi mogla značiti kraj malog novinarstva

Evropski parlament ove sedmice će donijeti odluku o Direktivi za koju stručnjaci smatraju da će nepovratno uništiti internet.

U četvrtak će zastupnici Evropskog parlamenta odlučiti hoće li zauvijek promijeniti internet, na dnevnom redu plenarne sjednice je izglasavanje prijedloga Direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu, čime će se odlučiti hoće li ona biti usvojena u svojoj trenutnoj, vrlo kontroverznoj verziji ili će biti vraćena na preradu.

Hrvatski