Wissinger Brewery je priča o obiteljskoj viziji, ljubavi prema kvalitetnom pivu i spoju njemačke tradicije s vojvođanskim duhom. Gabriella Wissinger Milutinović i njen partner odlučili su na tržištu ne praviti kompromise i ponuditi vrhunski proizvod.
Gabriella Wissinger Milutinović je u svijet craft pivarstva ušla je sasvim slučajno, kada je s partnerom razmišljala čime bi se mogli baviti pored svojih osnovnih zanimanja.
"Željeli smo raditi nešto zajedno, kao obiteljsku tvrtku u koju bi, pored nas, bili uključeni i članovi šire obitelji. Kroz razgovor smo došli do proizvodnje piva. To je sjajno zanimanje, veoma dinamično, kroz koje se mnogo toga nauči, ne samo o pivu, već i o drugim oblastima. To je kompleksan posao u kojem morate razvijati različite vještine“ – počinje priču Gabriella.
Brend Wissinger Brewery nosi njeno djevojačko prezime, što nije slučajnost: "Moji su podrijetlom iz Gornje Austrije, blizu njemačke granice, a u Vojvodini i Srbiji smo već 200 godina. Pivo je srednjoeuropska priča, asocira na Njemačku, Austriju i Češku. Isto kao što se na vino pomisli kada se spomenu Italija i Francuska, rakija asocira na nas, a viski na Škotsku i Irsku. Zato smo željeli imati tu psihološku poveznicu s Njemačkom i Austrijom. Logo nam je prilagođena verzija njemačkog i srpskog grba, a nazivi piva su po njemačkim rasama pasa: njemački ovčar, Šnaucer, Rotvajler, Doberman, Doga, Bokser. Pokazalo se kako je to bio dobar marketinški potez, jer su nam se počeli javljati ljudi, pa čak i lokali iz Njemačke i Austrije, raspitujući se gdje mogu probati naša piva.“
Konkurencija u craft pivarstvu je velika – ali zdrava, smatra Gabriella ističući kako se na već formiranom tržištu možete nametnuti samo jednim od dva načina – niskom cijenom ili kvalitetnim proizvodom.
"Niska cijena bi značila kompromise s kvalitetom, a to nije bio dio naše vizije. Zato smo se odlučili zaista kvalitetna piva. Sve naše sirovine su uvozne, osim vode. Slad nabavljamo iz Njemačke i ponekad iz Češke, kvasac isključivo iz Njemačke, a hmelj uglavnom iz Njemačke, Slovenije i Amerike. Tužno je što na domaćem tržištu nema kvalitetnih sirovina, iako smo nekada bili svjetska sila u proizvodnji hmelja i slada“, objašnjava ona.
Opskrba sirovinama u Srbiji predstavlja izazov, objašnjava Gabriella ističući kako nešto uvoze sami, a nešto preko distributera.
"To nam otežava posao jer ovisimo od stanja lagera uvoznika i prioriteta velikih tržišta. Nažalost, domaći hmelj i slad više nisu na razini kvalitete koja nam je potrebna. Nekada se u Jugoslaviji hmelj uzgajao na 8-9 tisuća hektara, a danas ga ima na samo 8-9 hektara u općini Bački Petrovac. Naš slad se nekada izvozio u cijeli svijet, a sada ga sami uvozimo.“
"Propisi su u nekim stvarima rigidni i previše administrativni za male proizvođače. Apsolutno podržavamo sve fito-sanitarne mjere jer je higijena ključna za kvalitet proizvoda, ali postoje i odredbe koje bi mogle biti fleksibilnije. Primjerice, obveza stalno uposlenog tehnologa mogla bi se riješiti ugovorima o povremenom angažiranju, što bi bilo praktičnije za nas male pivare." – objašnjava Gabriella Wissinger Milutinović.
Najveći poslovni uspjeh Wissinger Brewery-ja ogleda se prepoznatljivosti njihovog piva, imaju klijente koji iz Beograda dolaze u Novi Sad samo kako bi pili njihovu RED IPU Rottweiler.
"Na manifestacijama ljudi se vraćaju po još uz komentare: ‘Auuu, kako vam je dobro pivo!’ To nam pokazuje kako smo na pravom putu. Rast prodaje i potražnje iz mjeseca u mjesec su sve veći. Dosad smo radili kao "džipsi" pivovara, ali sada gradimo vlastgiti pogon u Sečanju jer smo dosegli razinu kada nam je potrebna vlastita proizvodnja." – kaže Gabriella.
Wissinger pivo može se probati u lokalu Labeeratorija u Novom Sadu, u ulici Cara Dušana 24, ali i u raznim lokalima u Novom Sadu i Beogradu, a često i na manifestacijama po Vojvodini i Srbiji. Vlasnici se stalno druže sa ljudima, čak i u mjestima gdje još uvijek ne postoji kultura pijenja craft piva. A kada je riječ o planovima za budućnost, oni uključuju izvoz i širenje asortimana, objašnjava Gabriella:
"Već smo promovirali naša piva u inozemstvu i imamo zainteresirane partnere u Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji, što nam je važno zbog našeg podrijetla. Takođe, planiramo proizvodnju bezglutenskog piva i uvođenje destilata poput džina, viskija i rakije."
Na kraju, Gabriella se prisjeća svog pradjeda Wissinger-a, austrougarskog glavnog poreznog inspektora za Bosnu i Hercegovinu i Vojvodinu, koji je pisao pravilnike za pivarstvo: "Možda sam upravo zbog njega u ovom poslu. Pisao je priručnik za proizvođače piva, kako bi regulirao oporezivanje. Ironično je što sada, nakon toliko naraštaja, ja zaista proizvodim pivo.“
Inače, Gabriella Wissinger Milutinović radi kao odgajateljica u PU Radosno detinjstvo u Novom Sadu, ali je i veoma angažirana u društvenim djelatnostima, pokretač je više humanitarnih akcija, a po zanimanju je master odgojitelj. Strastveni je ljubitelj putovanja, dobre hrane, naravno, i dobrog piva.
Izvor: BIZLife/Borislav Despotović
Foto: Wissinger Brewery
Obrada: Manager.ba












