AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA
Njemački Forschner zainteresovan u Kalesiji graditi fabriku kablova
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 03 travnja, 2018

Njemačka kompanija Forschner zainteresovana je da u Kalesiji gradi fabriku kablova za automobilsku industriju, a u kojoj bi, za početak, trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika, rečeno je na današnjem sastanku direktora te kompanije Zdeneka Zamaneka, premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i načelnika Kalesije Seada Džafića.

Suljkanović je potencijalne investitore upoznao sa pogodnostima i komparativnim prednostima našeg kantona u odnosu na druga područja, ali i o poticajnim mjerama na koje investitori mogu računati

- Ono što su komparativne prednosti za ulaganje na području Bosne i Hercegovine su prije svega izuzetno niska i u regionu skoro najniža stopa poreza na dobit od samo 10%. Tu je i niska cijena energije za industriju, a i stopa PDV-a od 17% je najniža u Europi. Uz brojne programe podrške u zapošljavanju, te kvalitetnu radnu snagu, Tuzlanski kanton je sigurno jedno od najboljih područja za investiranje - rekao je Suljkanović.

Direktor kompanije Forschner zahvalio se načelniku i premijeru na prijemu koji je organizovan, rekavši da će vlasnike upoznati sa pogodnostima ulaganja u BiH i da će čim prije donijeti odluku, a svoje ispostave već imaju u Albaniji, Češkoj, Ukrajini, Turskoj. 

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti