autoindustrija

Ferrari je najprofitabilniji brend u autoindustriji

Ferrari je najprofitabilniji brend u autoindustriji, a najviše gubi Bentley.

Gotovo svi autoproizvođači nastoje optimizirati svoje poslovanje kako bi povećali profitabilnost i time stvorili dovoljno rezerve za daljnja velika ulaganja. Naravno, cilj je podići konkurentnost i mirnije ući u ova turbulentna razdoblja.

Ford je tako spreman ugasiti pola game, GM je prodao Opel, a Volkswagen odustao od projekta Phaeton.

Hrvatski

Japanski automobili postaju jeftiniji u Europi

Europska unija i Japan potpisali su sporazom o smanjenju carina na uvoz koji se tiče i automobila.

Prema tom sporazumu EU će smanjiti 94 posto carina na cjelokupni izvoz u Japan, dok će Japan smanjiti 99 posto carine na izvoz u EU.

Što se tiče automobila i ostalih vozila, tarife će biti uklonjene u osmoj godini sporazuma koji počinje 2019.

 

 

Hrvatski

4 pravca u kojima će tehnologija autoindustrije najviše napredovati

Kao što mobilni telefoni danas rade mnogo više od poziva, tako i automobili mogu puno više od vožnje i parkiranja. U posljednjih nekoliko godina automobilska industrija uspješno surađuje s glavnim hi-tech kompanijama, kako bi proizvela naprednija, sigurnija i udobnija vozila. Automobili postaju veliki pametni uređaji s naprednim kočionim sustavima, naprednom navigacijom, sustavima za autonomnu vožnju i manjom potrošnjom. Predstavljamo vam četiri pravca u kojim će, prema procjeni naučnika, tehnologija autoindustrije najviše napredovati.

Hrvatski

Iz zeničke radionice u Audijeve i Mercedesove fabrike širom svijeta

Fahrudin Šahmanija rođen je u Hamburgu. U Njemačkoj je diplomirao mašinstvo a posao naučio kod automobilskih divova kakav je Mercedes. Nostalgija za zemljom njegovog porijekla dovela ga je 2005. godine u Bosnu i Hercegovinu.

U Zenici je osnovao firmu Femetall. Počeli su sa radom krajem 2006. godine u inkubatoru Poslovne zone Zenica a prošle godine ostvarili promet od 1,7 miliona KM. Nakon što su u inkubatoru proveli 4 godine, u istoj Poslovnoj zoni kupili su vlastitu halu koju su prije godinu i po nadogradili.

Hrvatski

Gradačac postaje regionalni centar autoindustrije

 

Kompanija TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u saradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve.

Riječ je o desetak miliona eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.

Hrvatski

Posao za šivače automobilskih presvlaka za Porsche, Audi, Mercedes

Boxmark Leather d.o.o. je uspješna multinacionalna kompanija iz Hrvatske. Jedna je od vodećih svjetskih proizvođača kožnih sjedala za automobilsku industriju koja svoje proizvode plasira kupcima na inostranom tržištu. U Varaždinskoj i Zagorskoj županiji zapošljavaju veliki broj ljudi i među najvećim su poslodavcima.

Hrvatski

Njemački Forschner zainteresovan u Kalesiji graditi fabriku kablova

Njemačka kompanija Forschner zainteresovana je da u Kalesiji gradi fabriku kablova za automobilsku industriju, a u kojoj bi, za početak, trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika, rečeno je na današnjem sastanku direktora te kompanije Zdeneka Zamaneka, premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i načelnika Kalesije Seada Džafića.

Hrvatski

U Gračanici niče novi pogon za autoindustriju

„U Gračanici će uskoro biti otvoren novi pogon u kojem će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju“, piše BiznisInfo.

Tvornicu gradi kompanija “HST CNC technik”, a radovi na objektu su pri samom kraju.

Stoga je danas Ministarstvo prostornog uređenja Tuzlanskog kantona raspisalo javni poziv za učešće javnosti u postupku izdavanja okolinske dozvole. Rok za podnošenje primjedbi i pitanja je 30 dana.

Hrvatski

PORSCHE IZNENADIO: Automobilska kompanija predstavila vlastiti med

Svi znamo da Porsche pravi kvalitetne sportske i luksuzne automobile. Ovoga puta, njemačka kompanija je iznenadila nečim potpuno drugačijim. Kao dio svog programa održivog razvoja, Porsche je predstavio vlastiti med.

Kako piše Agrobiz, više od 25 pčelinjih kolonija smješteno je u okolini Porscheove tvornice u Leipzigu, u Njemačkoj.

Hrvatski