strana ulaganja

Tko su najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu

Agencija za unapređenje stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (FIPA) organizirala je u Mostaru Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2023. godinu. 

 

FIPA već 18 godina organizira ovu manifestaciju kako bi iskazala zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u BiH, zapošljavanju bh. građane i doprinose ekonomskom razvoju naše zemlje.

Hrvatski

Rasteretili poduzetnike i privukli 13 milijardi eura stranih ulaganja

Hrvatska bilježi rekordne rezultate kada su u pitanju izravna strana ulaganja - u posljednje četiri i pol godine ostvareno je više od 13 milijardi eura stranih ulaganja, potvrdio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Davor Filipović na tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

 

Hrvatski

Srbija na vrhu, a BiH na dnu

 

Albanija je dobro osmišljenim potezima dosegla rekordnu razinu stranih ulaganja.

 

Bosna i Hercegovina je na začelju zemalja Balkana po stranim ulaganjima u protekloj godini, pokazalo je izvješće Organizacije Ujedinjenih naroda za ekonomiju i trgovinu (UNCTAD). Srbija je opet prva, a ovaj iznenadila je Albanija koja je dosegla rekordnu razinu stranih ulaganja.

Hrvatski

Više od polovine stranih ulaganja odnosi se na reinvestirane zarade

Agencija za promociju stranih ulaganja (FIPA) BiH objavila je izvješće o godišnjim stranim ulaganjima u našu zemlju.

 

Prema službenim podacima Centralne banke BiH, izravna strana ulaganja u 2022. godini u Bosni i Hercegovini dosegla su 1,2 milijarde KM, 16,3 % više u odnosu na 2021.godinu.

Značajan udjel izravnih stranih ulaganja u prethodnim godinama u Bosni i Hercegovini čine reinvestirane zarade, a za 2022. godinu, prema trenutno dostupnim preliminarnim podacima, sudjeluju s 56,8% u okviru godišnjeg iznosa.

Manager.ba

Hrvatski

Njemački Forschner zainteresovan u Kalesiji graditi fabriku kablova

Njemačka kompanija Forschner zainteresovana je da u Kalesiji gradi fabriku kablova za automobilsku industriju, a u kojoj bi, za početak, trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika, rečeno je na današnjem sastanku direktora te kompanije Zdeneka Zamaneka, premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i načelnika Kalesije Seada Džafića.

Hrvatski

BiH osvojila treće mjesto kao regija budućnosti za strana ulaganja

Foreign Direct Investment (FDI) magazin rangirao je Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018, na osnovu saradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje.

Hrvatski