ZABORAVLJAJU SAD
Kinezi “napadaju” auto-industriju u Europi
Manager.ba/capital.ba Svijet 12 lipnja, 2018

Kineski investitori iz automobilskog sektora sve više sredstava “ubrizgavaju” u Europu. Kineski investitori iz automobilskog sektora sve više sredstava “ubrizgavaju” u Europu. 

Sa SAD to nije slučaj, zbog stroge američke kontrole njihovih poslova, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Trinaest od 17 bankara, odvjetnika i konzultanata koji su učestvovali u Reutersovoj anketi, potvrdilo je da raste broj ponuda kineskih klijenata za investiranje u evropsku auto-industriju, dok se u SAD smanjuje, prenosi Reuters.

Razlog njihovog okretanja Europi je, kako dodaju, sve veća zabrinutost od toga da će američke vlasti ograničiti investicije kineskih kompanija.

“S obzirom na to da se situacija u SAD pooštrava, za Kinu je Europa najočiglednije tržište na koje nastoje da uđu”, kaže strateg Čarli Simpson iz konzultantske kompanije KPMG, prenosi Reuters.

SAD učestvuju sa 26 posto u ukupnom broju kineskih ugovora sklopljenih u prvih pet mjeseci ove godine, što je pad u odnosu na 31 posto iz istog perioda prošle i pretprošle godine, prema analizi Tomson Reutersa i istraživačke kompanije Dilrum.

Zvanični Washington je ranije optužio Kinu za krađu američke intelektualne svojine, zbog čega je pojačao nadzor nad investicijama u auto-industriji.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna