NAKLADA MATE
Formule uspjeha za novo desetljeće
Manager.ba/naklada-mate.ba BiH 09 siječnja, 2019

Pravila igre u svjetskom gospodarstvu su se promijenila. Organski rast nije više dovoljan za uspješno jačanje u procesu koncentracije.

Svjetska gospodarska kriza je pritisak još zaoštrila i u većini gospodarskih grana pokrenula val aktivnosti preuzimanja.

Autor knjige, dr. Andrej Vizjak u knjizi iznosi statističku analizu financijskih podataka 8000 poduzeća iz najrazličitijih gospodarskih grana i država svijeta u posljednjih deset godina.

Među njima je proveo istraživanje i odabrao uzorak 600 poduzeća koja uspješno pobjeđuju sadašnju gospodarsku krizu te ih imenovao pobjednicima desetljeća.

Statističke analize prilikom istraživanja potkrijepio je konkretnim poslovnim primjerima iz sedam gospodarskih grana kroz sedam segmenata:

1. telekomunikacijsku gospodarsku granu s primjerom Deutsche Telekoma

2. industriju motornih vozila s primjerom AutoZubaka

3. proizvođače hrane i pića s primjerom Farm Ihan

4. naftnu i plinsku industriju s primjerima PKN-Orlena i Petrola

5. trgovinu s primjerom METRO Groupa i Mercatora

6. industriju robe široke potrošnje s primjerima Gorenja i Elana

7. medijsku gospodarsku granu s primjerom Bertelsmanna

 

Četiri vrste pobjednika su: Lokalni specijalist, Regionalni heroj, Međunarodni pobjednik, Globalist gospodarske grane

 

Gubitnici budućnosti će biti sva ostala poduzeća, koja u koncentraciji svoje gospodarske grane neće oblikovati jasan profil kojeg od četiri profila pobjednika.

"Osigurati kvalitetnu i sigurnu prometnu mobilnost naših klijenata bio je i ostao naš temeljni cilj. Pronalaziti načine da ta mobilnost bude i izvor zadovoljstva naših klijenata stalni je izazov. Sretni smo što smo naučili vrlo visoko cijeniti primjedbe i prijedloge naših klijenata, a kada smo odlučili iste i nagrađivati bilo je jasno da smo uspjeli. Vjerujemo da ćemo zajedno sa klijentima i našim djelatnicima u budućnosti stvarati nove proizvode i nove usluge prometne mobilnosti upravo po mjeri tržišta." Pavo Zubak, predsjednik uprave AutoZubak

"Naš poslovni model je jednostavan – određuju ga troškovi, distribucija i robna marka. Tajna uspjeha Gorenja je u tome da kontroliramo ta tri elementa, iako nemamo jednakih prednosti veličine kao globalisti gospodarske grane. To nam uspijeva s velikom snagom inovacije i fleksibilnošću. S te dvije sposobnosti možemo se odazivati na posebne želje kupaca te trajno osvajamo međunarodne proizvodne niše."- Franjo Bobinac, predsjednik uprave Grupe Gorenje

"U sve zahtjevnijim gospodarskim okolnostima poduzeća se mogu dugoročno uspješno razvijati samo ako pri oblikovanju strateških usmjerenja uzimaju u obzir odgovarajuće čimbenike vanjskog i unutarnjeg poslovnog okoliša, a ujedno grade odgovarajuće poslovne sposobnosti te upotrebljavaju odgovarajuće poslovne modele za svoj razvoj i konkuriranje na tržištima. Pristupe tome sistematski predstavlja ova knjiga, koja je korisno strateško oruđe za vodstvo upravo svakog poduzeća." mag. Žiga Debeljak, predsjednik uprave, Mercator, d.d.

"U Grupi Sava Re već smo u prijašnjem desetljeću postavili temelje za razvoj u regionalnog heroja na području osiguranja. Postali smo vodeće reosiguranje u jugoistočnoj Europi i ušli na tržište neposrednog osiguranja u brojnim državama. Izazov ovog desetljeća će biti da se transformiramo u međunarodnog pobjednika. Pri tome će nam biti Formule uspjeha velika pomoć."- Zvonko Ivanušič, predsjednik uprave Grupe Sava Re

Kratki sadržaj:

  • Četiri formule uspjeha
  • Pokretač koncentracije: globalist gospodarske grane
  • Malen ali odličan: lokalni specijalist
  • Jedinstvene tržišne sposobnosti: regionalni heroj
  • Trajni rast u proizvodnoj niši: međunarodni pobjednik
  • Formule uspjeha poduzeća u Hrvatskoj

Zaključak:

Dr. Andrej Vizjak međunarodno je priznati savjetnik za strateško vođenje poduzeća te profesor na ekonomskim fakultetima u Ljubljani i u Ingolstadtu u Njemačkoj za predmete poslovnog savjetovanja i upravljanje promjenama u poduzećima.

Predsjednik je PricewaterhouseCoopers Consulting za jugoistočnu Europu. Autor je i suautor više od deset knjiga, među ostalim i djela Pobjednici tržišnih niša, Competing Against Scale, Beating The Global Consolidation Endgame te Media Management – Leveraging Content for Profitable Growth.

Njegove knjige prevedene su na engleski, kineski, ruski te druge jezike.

Bile su odabrane za najčitanije poslovne knjige godine u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i u Poljskoj.

Andrej Vizjak rodio se 1965. godine u Ljubljani. Doktorirao je 1988. godine u Njemačkoj. Jedan je od rijetkih Slovenaca koji je vodio strane svjetske korporacije.

Od 1995. do 2000. godine bio je kao član uprave društva Bertelsmann odgovoran za najveće izdavaštvo i maloprodaju knjiga na svijetu. Od 2000. do 2009. godine je k kao partner i direktor društva A.T. Kearney razvio drugo najveće poduzeće za poslovno savjetovanje poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Brojnim poduzećima je pomagao u njihovom razvoju kao savjetnik za strategiju ili član nadzornog odbora.

Više informacija o navedenoj knjizi pronađite na ovom mjestu .