NOBEL CORPORATION
Efekt razbijenog prozora i kako ga izbjeći
manager.ba BiH 03 prosinca, 2021

Vjerojatno ste čuli za efekt razbijenog prozora no evo, kratki podsjetnik.  

 

Prema jednom istraživanju da bi se vandalizam nad jednim objektom, spomenikom ili nekom drugom javnom površinom nastavio do potpune devastacije dovoljno je samo da se nije reagiralo i sanirao onaj prvi razbijeni prozor (ili išarani spomenik, primjerice).  

Ovo istraživanje svoje otkriće objasnilo je teorijom efekta razbijenog prozora. Testirano je ponašanje prolaznika pored napuštenog objekta koji je imao razbijen prozor i išaranu površinu te pored napuštenog objekta koji je redovito nadziran i kojemu su netom nakon što su zamijetili razbijeni prozor ili išaranu površinu, isti zamijenili novim, a išaranu površinu očistili ili prebojali.  

Nakon određenog vremena skupljeno je dovoljno podataka koji su pokazali i dokazali efekt razbijenog prozora.  

Naime, napušteni objekt koji nije bio održavan, nakon izvjesnog vremena bio je u potpunosti devastiran, išaran i s porazbijanim staklima.  

Objekt koji je nadziran i kojemu bi se sanacija odradila isti tren, bio je u potpunosti očuvan.  

Zaključak je bio sljedeći: nenadzirani objekt priziva na daljnju devastaciju, jedan razbijeni prozor vodi k drugom, trećem, itd, a jedan grafit, ako se nije na vrijeme uklonio, stvara plodno tlo za druge što na kraju vodi do u potpunosti devastiranog objekta, spomenika, kulturne baštine, itd.  

 

Uz ACS TORNADO efekt razbijenog prozora uspješno premošten  

Da se ovo ne bi dogodilo i da bi javne površine bile uredne i čiste potrebno je posjedovati adekvatan uređaj

Tu na scenu stupa ACS TORNADO.  

Advanced Cleaning System (ACS) TORNADO revolucionarni je tehnološki stroj, osmišljen i patentiran u Njemačkoj koji na 100 % ekološki prihvatljiv način čisti i uklanja grafite i ostale nečistoće s javnih površina.  

Princip rada zasniva se na metodi vakuumskog pjeskarenja, revolucionarne i jedinstvene tehnologije koja preuzima primat naspram dosadašnjih tehnologija čišćenja, kao što su pjeskarenje suhim ledom ili tehnologija čišćenja uz pomoć visokog tlaka.  

ACS TORNADO ne upotrebljava nikakve kemikalije niti visoki tlak te zbog toga ne uništava površinu koju oslobađa od nečistoće.  

Ova značajka dolazi do osobitog izražaja prilikom čišćenja zaštićenih spomenika kulturne baštine kao i prilikom čišćenja skupocjenih granitnih nadgrobnih ploča na kojima kemikalije i čišćenje visokim tlakom ostavljaju trajna oštećenja.  

 

ACS TORNADO može biti od pomoći prilikom uklanjanja grafita i nečistoća s raznih površina. Cigla, beton, neravne fasade, obojane površine, prirodni kamen, plastika, kamen pješčenjak, termo izolacijske površine, kameni podovi, kirurške sale, bazeni, terme, popis se nastavlja u nedogled.  

 

 

Još jedna posebnost ACS TORNADA  

Uz ovu revolucionarnu tehnologiju koja je podigla ljestvicu u održavanju javnih površina u cijeloj Njemačkoj, ACS TORNADO može i gravirati.  

ACS TORNADO može gravirati tekst i slike na kamenu, staklu, plastici, metalu, drvetu pa čak i na predmetima od kože. Ova dodatna značajka TORNADU daje dodatnu vrijednost i proširuje mu opis rada.  

 

ACS TORNADO, tehnologija dostupna svima  

Ovaj izvanredni uređaj regiji je predstavio mostarski Nobel Corporation, tvrtka koja je već više od dva desetljeća prisutna na tržištu s četiri programa: Atlantic konvektori i radijatori, Atlantic bojleri za vodu, Nobel filteri i sistemi za filtriranje vode i Sistemi za uštedu vode i energije.  

Tvrtka Nobel predstavila je ACS TORNADO kroz prezentaciju čišćenja parka Nobelovaca u Mostaru početkom rujna i povodom 22. rođendana.  

Prezentaciji su prisustvovali te aktivno sudjelovali gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić kao i mnogobrojni građani koji su se osobno mogli uvjeriti u nevjerojatne sposobnosti čišćenja ACS TORNADA.  

S obzirom na to da se radi o vrhunskoj tehnologiji i izvanrednoj poslovnoj prilici, tvrtka Nobel je u potrazi za regionalnim partnerima koji žele ACS TORNADO predstaviti u svojim državama.  

Svi zainteresirani mogu se javiti na mail [email protected] ili na broj telefona odjela TORNADO 063/776-779 i dogovoriti inicijalni sastanak.  

Učinimo regiju čistom i urednom uz ekološki prihvatljiv način čišćenja i otklanjanja grafita uz pomoć ACS TORNADA.  

Uz ovako efikasan stroj, gradske fasade, kulturna baština, nadgrobni spomenici i ostale javne površine uspješno će zaobići efekt razbijenog prozora, a stanovnici regije imat će javne površine koje će se približiti njemačkoj uređenosti. 

Povezani članci

1

2

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti