KREDIT OD 82 MILIJUNA EURA
EBRD financira vjetropark u Crnoj Gori
Manager Regija 20 lipnja, 2023
Izvor fotografije:
Green-gvozd.com

 

Crna Gora je dobila kredit od 82 miliona eura i vozilo posebne namjene crnogorskoj elektroprivredi, što je najveći kredit EBRD-a do sada. Također, država je dobila kredit za financiranje kopnene vjetroelektrane snage 55 MW, druge po redu koju u Crnoj Gori financira EBRD.


Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori financira vjetroelektranu snage 55 MW kreditom od 82 miliona eura. U pitanju je najveći dosadašnji projekat EBRD u zemlji koji podržava proširenje proizvodnje obnovljive energije,  priopćeno je iz banke.

“EBRD pomaže Crnoj Gori da napravi svoj prvi zakon o obnovljivim izvorima energije i sprovede regulatorne reforme”, navodi se u priopćenju.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava proširenje proizvodnje obnovljive energije u Crnoj Gori kreditom od 82 miliona eura za Elektroprivredu Crne Gore AD Nikšić (EPCG) i Green Gvozd LLC, posebnim namjenskim vozilom, koje će u potpunosti preuzeti EPCG. Investicija će pomoći EPCG-u da financira kupovinu, izgradnju i rad nove kopnene vjetroelektrane snage 55 MW u okolini sela Gvozd u općini Nikšić, čime će se ubrzati EPCG-ov plan dekarbonizacije i energetska tranzicija Crne Gore. EPCG je crnogorsko državno poduzeće koje je aktivno u proizvodnji, distribuciji i snabdijevanju električnom energijom.

“Kada bude završena, vjetroelektrana Gvozd će godišnje proizvoditi količinu obnovljive energije koja je ekvivalentna energiji za 25.000 domaćinstava i očekuje se da će smanjiti emisiju CO2 za makar 104,000 tone godišnje, što je ekvivalentno emisiji približno 62000 automobila. Vjetroelektrana Gvozd predstavlja ključnu tačku, prekretnicu za EPCG jer je ona njeno prvo veliko proizvodno postrojenje nakon više od 40 godina, kao i prva vjetroelektrana. Biće to druga vjetroelektrana finansirana od strane EBRD-a u Crnoj Gori, nakon Krnova snage 72 MW, koji je bio prvi veći proizvodni objekt za električnu energiju u Crnoj Gori od 80-ih”, navodi se u saopštenju.

Naveli su da je izgradnja novih kapaciteta za obnovljivu energiju u Crnoj Gori od suštinskog značaja za planove zemlje da zatvori kapacitete koji koriste ugalj, a koji su ključni faktor koji doprinosi emisiji gasova i zagađujućih materija, ali trenutno i izvor skoro polovine domaće proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Nova vjetroelektrana će pomoći u smanjenju intenziteta ugljenika u energetskom sektoru Crne Gore i daljoj tranziciji na zelenu ekonomiju.

Uz obezbjeđivanje financiranja, EBRD također pomaže Crnoj Gori u razvoju njenog prvog zakona o obnovljivim izvorima energije i regulatornih reformi u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja u obnovljivu energiju, kao i u pokretanju prve aukcije obnovljive energije u zemlji.

“Ponosni smo što podržavamo EPCG u razvoju ovog važnog projekta“, rekao je Remon Zakaria, šef EBRD-a u Crnoj Gori. „To je ključno za pokretanje dekarbonizacije energetskog sektora u Crnoj Gori i podržat će ne samo ambicije EPCG u vezi sa dekarbonizacijom, već će značajno doprinijeti energetskoj bezbjednosti Crne Gore i zelenoj tranziciji.

Uključujući ovaj projekat, EBRD je do danas uložila više od 811 miliona eura u 83 projekta u Crnoj Gori. Primarno se u Crnoj Gori fokusira na jačanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju i podršku daljem povezivanju i regionalnoj integraciji.

 

investitor.me / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji