vjetroelektrana

Kinezi kod Livna počeli gradnju najveće vjetroelektrane u BiH - Investicija vrijedna 130 milijuna EUR

Riječ je o prvoj vjetroelektrani koju grade kineski investitori, ukupne snage 84 megavata, a nakon završetka izgradnje planirana je godišnja proizvodnja od 236,6 gigavatsati električne energije.

 

Kinezi su u Livnu u četvrtak, 16. prosinca/decembra, započeli izgradnju najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini, u koji će uložiti ukupno 130 mil. EUR.

Hrvatski

Idući mjesec kreće izgradnja vjetroelektrane u Livnu

Gradonačelnik Čondrić iskazao je spremnost Grada Livna za suradnju, ističući obvezu ispunjavanja svih zakonskih propisa prilikom ishođenja potrebnih dozvola, kao i same izgradnje vjetroelektrane.

 

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić razgovarao je u srijedu s predstavnicima tvrtke Powerchina iz Narodne Republike Kine o projektu izgradnje vjetroelektrane Ivovik, snage 84 MW.

Kako je tom prigodom istaknuto, službeni početak realizacije tog projekta trebao bi biti sredinom prosinca.

Hrvatski

Gradi se solarni park Zvizdan vrijedan 20 mil. EUR u Tomislavgradu: Realizacija dva velika energetska projekta u Tomislavgradu do kraja 2023.

Isti investitor radi na dva nova projekta: vjetropark Tušnica ukupne instalirane snage 72,6 megavata (vrijednost projekta oko 100 mil EUR) i solarni park Zvizdan s 23 megavata instalirane snage (vrijednost projekta je oko 20 mil EUR).

 

Vjetropark Jelovača, vjetropark Tušnica i solarni park Zvizdan biće u skorijoj budućnosti dio osnovnog stupa energetskog sustava Federacije BiH, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prilikom obilaska vjetropark Jelovača kod Tomislavgrada.

Hrvatski

Korak bliže izgradnji VE Poklečani kod Posušja - Raspisan natječaj za projektnu dokumentaciju

Vjetroelektrana Poklečani pored Rakitna svojim položajem bi iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova s obližnjih visova Čvrsnice.

 

Elektroprivreda HZ HB je raspisala tender za izradu projektne dokumentacije za TS x/220 kV Poklečani i SN kabelsku i optičku mrežu VE Poklečani kod Posušja.

Procijenjena vrijednost ugovora je 420.000 KM bez PDV-a, a rok za prijem ponuda je 17. rujan/septembar, navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Hrvatski

Tomislavgrad traži investitora za vjetroelektranu

Izgradnja objekta pojedinačne vjetroelektrane „VT Vidikovac 900 kW” mora biti izvršena prema Idejnom projektu koji je uradilo društvo „Energocontrol” d.o.o. Mostar prema kojem je odabrana najpovoljnija vjetroelektrana tip E-44 900 kW, ENERCON GmbH, Njemačka.

 

Općina Tomislavgrad objavila je javni oglas za izgradnju vjetroelektrane. Riječ je zapravo o oglasu za osnivanje prava građenja na građevnom zemljištu u vlasništvu i posjedu Općine Tomislavgrad radi izgradnje vjetroelektrane „VT VIDIKOVAC 900 kW”.

Hrvatski

Ubrzo počinje gradnja vjetroelektrane vrijedne 130 milijuna KM u Hercegovini

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je, tijekom posjete lokaciji vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju s predstavnicima investitora i općine, najavio da će izgradnja ovog prvog vjetroparka u Republici Srpskoj, vrijednog 130 milijuna KM, početi u listopadu/oktobru.

Hrvatski

Vjetroelektrana kod Mostara: Hrvatski ogranak Siemensa i Wind Power udružuju snage

Predviđeno je da vjetroagregati budu pušteni u rad u proljeće sljedeće godine.

 

Započeli su radovi na izgradnji vjetroelektrane s 15 agregata nedaleko Mostara, na kojoj su glavni izvođači konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska.

Pozivajući se na Elektroprivredu BiH, mediji u Mostaru pišu da prve radove na pripremi terena, izgradnji temelja i miniranju kamenitog tla izvode kompanije “HP Investing” iz Mostara i “Minersko” iz Sarajeva.

Hrvatski

U općini Tomislavgrad moći će se graditi i pojedinačni vjetroagregati

Za izgradnju pojedinačnih vjetroagregata s pratećim objektima, na lokalitetima utvrđenim u skladu s ovom odlukom, ustanovit će se pravo građenja i pravo služnosti na razdoblje od 30 godina, s mogućnošću produženja za dodatnih 15 godina.

 

Općinsko vijeće Tomislavgrad na sjednici u utorak usvojilo je Odluku o uvjetima, lokacijama i naknadama za izgradnju pojedinačnih vjetroagregata na području općine Tomislavgrad.

Hrvatski

Hercegovina mamac: Kineske kompanije žele investirati u energiju vjetra

Južni dio Hercegovine najperspektivniji je za ulaganje u energiju vjetra, a veliki broj kineskih kompanija koje su se do sada pokazale kao dobar partner i investitor želi investirati u ovaj sektor, rečeno je danas u Sarajevu u okviru 5. Internacionalnog okruglog stola:Vjetroenergija u BiH.

 

Domaći i strani eksperti osvrnuli su se na projekte koji su završeni, koji su u toku ili su planirani.

Amir Kazić iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH je kazao kako je zatvaranje starih termoelektrana u BiH planirano do 2030. godine.

Hrvatski