PODUZETNIŠTVO
BNI: Jačanje poduzetničkog rasta i kulture u Adria regiji
Manager.ba BiH 16 studenog, 2017

BNI vodeća je i najveća globalna organizacija za poslovno i poduzetničko umrežavanje. Djeluje već više od 30 godina te je prisutna u 79 država svijeta s više od 220.000 članova, u više od 8.000 poduzetničkih skupina.

BNI se zasniva na marketingu preporuka (eng. »Referral marketing«) i poduzećima omogućava troškovno vrlo učinkovito stjecanje novih klijenata, a poduzetnicima nudi priliku da međusobno dijele ideje, iskustva, kontakte i – što je najvažnije – poslovne preporuke koje znače potencijalne nove poslove. Svrha BNI poduzetničkih skupina je ta da poduzetnici unutar pojedine skupine prikupljaju nove poslovne kontakte, odnosno stječu nove klijente i na taj način grade svoje poslove.

Naša osnovna vrijednost je BNI filozofija Givers Gain® - »Tko daje, taj dobiva«, što znači da si poduzetnici u našim skupinama nesebično i bez provizija međusobno pomažu doći do novih klijenata i novih poslovnih prilika – ako ću ja pomoći drugima i drugi će željeti pomoći meni. U BNI vjerujemo da ćemo međusobnim poduzetničkim povezivanjem i suradnjom lakše, brže i učinkovitije doći do novih poslova. Poduzetnike u BNI vodi BNI etički kodeks koji osigurava da u našim skupinama ostaju samo poduzetnici koji djeluju kvalitetno, pošteno i odgovorno.

DOBIVANJE NOVIH POSLOVA I RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Aktivnim djelovanjem u BNI skupini, poduzetnici dobivaju ekipu »prodavatelja« koje osobno preporučuju ljudima s kojima svakodnevno komuniciraju. Djeluju kao ekipa koja ima samo jedan cilj - da svi poduzetnici u skupinama stječu nove klijente, svaki za svoju djelatnost. U Sloveniji su članovi u sedam godina dobili već više od 33 milijuna eura novih poslova. Samo u zadnjih 12 mjeseci više od 9 milijuna eura. Sa svim aktivnostima BNI izrazito jača lokalno gospodarstvo i time osjetno pridonosi gospodarskom rastu u Sloveniji te na području država Adria regije.

PODRŠKA PODUZETNICIMA U POSLOVNOM I OSOBNOM RAZVOJU

Poduzetnici u BNI uspješni su poduzetnici koji imaju viziju svog poduzetničkog rasta te žele poslovni i osobni razvoj. Naša vrijednost je cjeloživotno učenje zbog čega redovito organiziramo brojne edukacije i radionice na kojima članovi dobivaju nove ideje, znanja i vještine koje im pomažu u poduzetničkom i osobnom rastu. Poslovno umrežavanje, javno nastupanje, nova stručna znanja, samopouzdanje, vještine vođenja, organiziranost, usredotočenost – samo su neka područja koja poduzetnici jačaju djelovanjem u BNI te im ključno pomažu kod njihovog osobnog i poduzetničkog napretka.

PODUZETNIČKO POVEZIVANJE I SURADNJA

Promoviramo poduzetničku suradnju i povezivanje na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. U Sloveniji putem BNI skupina već više od 300 poduzeća, odnosno poduzetnika, stječe nove klijente, a skupine trenutno djeluju u Ljubljani, Celju, Novom Mestu, Mariboru, Kopru, Postojni, Kranju i Novoj Gorici. BNI poduzetničku zajednicu gradimo u cijeloj Adria regiji – u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, a upravo otvaramo BNI u Federaciji Bosne i Hercegovine te u bližoj budućnosti na Kosovu i u Crnoj Gori.

4P PODUZETNIŠTVO – Profesionalnost, Pozitivnost, Predanost i Proaktivnost

BNI gradi aktivno i društveno odgovorno poduzetništvo te poticanjem 4P poduzetništva mijenjamo način poslovanja u cijeloj Adria regiji. Članovi su svjesni da njihovi poslovi mogu
dugoročno rasti samo ako djeluju profesionalno, ako se na izazove odazivaju pozitivno, ako djeluju predano i ako proaktivno stvaraju svoj poduzetnički put. Pro u riječi proaktivnost je
jezičac na vagi koji od prosječnog poduzetnika stvara izuzetnog poduzetnika! 

Video
LEILA TAKAYAMA
Kako je to biti robot?
MOTIVACIJA
Šestominutni video za jutarnju motivaciju
ADMIR ČAVALIĆ
Institucionalna ekonomija: Zašto su neke države bogate, a druge siromašne