TURBO IDEJA ZA POGON TURIZMU
Arhitektonska senzacija kao turistička atrakcija
Manager Regija 24 ožujka, 2024
Izvor fotografije:
Matej Ščavničar, Jutarnji list

Kada Zadrani mogu imati morske orgulje, zašto Međimurje ne bi moglo imati one na vjetar? zapitali su se prije desetak godina Međimurci. I dobili su ih. 

 

U petak je službeno otvoreno Goričko sviralo, ugrađeno u vidikovac na Mađerkinom bregu. Sam vidikovac je jedinstveni projekt u Hrvatskoj, a sa sviralom i europski, moguće i svjetski raritet piše Jutarnji list. U njega su ugrađene orgulje, originalno arhitektonsko djelo Igora i Bojana Perhoča. Osim muziciranja prirode pružaju mogućnost odabira neke od Međimurskih popevki, nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, ali i šireg repertoara. 

 

 

Princip je jednostavan, sličan jukeboxu: ubaci se jedan euro i odabere pjesma čiji zvuci će se reproducirati. U okruženju terasastih vinograda, s pogledom na četiri države, doživljaj je jedinstven. Također, postoji mogućnost i klasičnog muziciranja, priključivanjem klavijatura.

Već samim se vidikovcem, i bez jedinstvenih orgulja, Međimurje izdvojilo od drugih destinacija kontinentalnog turizma. Samo u prvoj godini od izgradnje, od srpnja 2022. do srpnja 2023. godine, prodano je 100.000 ulaznica za nezaboravni pogled s vrha vidikovca. Pribroje li se tome svi koji dođu ondje provesti sat ili dan, bez penjanja na vidikovac, dolazi se do respektabilnog broja turista na Mađerkinom bregu. 

 

 

Vidikovac i orgulje ukupno su koštali gotovo 272.000 eura, a trošak su s 145.000 eura Općina Štrigova, a Međimurska županija i EU fondovi odnosno 60.000 eura.

Također, Mađerkin breg od proljeća do jeseni pozornica je na otvorenom, u događanjima sudjeluju i lokalni OPG-ovi pa vidikovac tako pridonosi ekonomskoj dobrobiti svih stanovnika. 


Manager.ba


 

Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti