OBJAVLJENE PONUDE
Srbijanski biznismeni i NLB banka u borbi za većinski udio u Addiko bank
Manager Regija 16 svibnja, 2024

Sudeći po najavama i pokrenutim ponudama, srbijanski biznismeni Miodrag Kostić i Davor Macura žele kontrolirati skoro 60% udjela austrijske Addiko banke. Konkurira im slovenska NLB banka. 


Tvrtka Agri Europe u vlasništvu Miodraga Kostića objavila je ponudu za kupnju 17% udjela u austrijskoj Addiko banci. Trenutno imaju 9,99%.

Ponuda Agri Europe vrijedi do 27. lipnja, a srpski poduzetnik Miodrag Kostić nudi 16,24 eura bruto odnosno 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu, prenosi Forbes Hrvatska.

Dioničari Addiko banke ponudu mogu prihvatiti do 27. lipnja u 17 sati. Ponuda se odnosi na kupnju do 3.315.344 dionice banke, što predstavlja oko 17% kapitala. Agri trenutno posjeduje 1.947.901 dionicu ili 9,99% svih dionica, a svoj će udio povećati do najviše 29,99%, navodi se u ponudi.

Agri Europe svoju je kupnju najavila krajem ožujka ove godine. Tada je s fondom Infinity Management, koji također kontrolira Kostić, dogovorio kupnju 9,99% udjela Addiko banke. Fond je prošle godine počeo kupovati dionice ove banke, a u namjeri stoji da su Agri Europe i fond povezani i da djeluju usklađeno. Danas objavljena ponuda ne odnosi se na dionice tvrtki s kojima Agri koordinira.

 

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje Hypo Alpe Adria banke. Djeluje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirana je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima. Tržišna kapitalizacija iznosi oko 370 milijuna eura.

Krajem ožujka u vlasničku strukturu Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu tvrtke Alta Pay Group. Kupio je 9,63% udjela u banci. Početkom travnja najavio je namjeru povećanja udjela na oko 30%.

Slovenska NLB banka je u srijedu objavila namjeru kupnje svih dionica Addiko banke. Ponudit će 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiko banci, pišu iz NLB-a.

“Ponuđena cijena od 20 eura po dionici predstavlja vrlo atraktivnu i rijetku priliku za izlazak iz vlasništva i prodaju dionica za vlasnike Addiko dionica”, piše NLB.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim