arhitektura

Norveški fjord inspiracija za turske arhitekte: Hotel koji visi nad liticom

Norveški fjordovi dobro se slažu s dramatičnom pozadinom bilo koje zgrade, ali sada ih je iskoristio Turski ured za arhitekturu, koji je razvio planove za boutique hotel ugrađen u jednu od najpoznatijih litica u zemlji. 

 

Hrvatski

15 zanimljivosti iz života slavnog arhitekta Le Corbusiera

Charles Edouard Jeanneret Gris poznatiji kao Le Corbusier bio je arhitekt i urbanist, ali i kipar, pisac i slikar, te osnivač slikarskog pravca purizam.

Le Corbusier je i danas kontroverzna ličnost.

Neki hvale genija koji je stvorio Idealni grad – sa stambenim strojevima u zelenilu za desetine tisuća ljudi u Marseilleu ili Berlinu (po ugledu na te građevine nastao je i Novi Beograd).

Hrvatski

"SARAJEVSKI BLIZANCI": ‘Momo i Uzeir’ bili su simbol velikog industrijskog zamaha

Poslije oslobođenja Sarajeva, počeo je i njegov rast, koji je ispočetka bio tih i neprimjetan da bi se polako, kako su godine prolazile, glavni bh. grad približavao velikim centrima.

Uskoro je grupa iskusnih političara i poznatih antifašista u Sarajevu pokrenula veliki industrijski zamah. To se najbolje osjetilo šezdesetih i sedamdesetih godina.

Hrvatski

U Galeriji Aluminij predstavljena mostarska Ilustrirana arhitektonska bojanka za odrasle

Pred mnoštvom posjetitelja, sinoć je u Salonu 2 Galerije Aluminij, predstavljena Ilustrirana arhitektonska bojanka za odrasle koja, na više od 50 stranica, donosi precizni arhitektonski, kao i onaj slobodniji, umjetnički prikaz odabranih pročelja niza znamenitih mostarskih zdanja.

Hrvatski

ČUDO NA 100. KATU: Gradi se najviša urbana džungla

'Nebeski vrt' u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu novi je projekt njemačkog arhitekta Ole Scheerena i njegovog arhitektonskog biroa.

''Najviša od tri zgrade koje planira sagraditi u osiromašenom kvartu imena District 2. imat će 333 metra, a kompleks će uključivati i urbane vrtove i prave šume stotine metara iznad zemlje.

Hrvatski