UDRUGA POSLODAVACA FBIH
Zarađujemo jednu plaću za sebe, jednu za državu
Manager BiH 16 svibnja, 2024

"..Nije samo važno kako tu plaću poslodavac mora isplatiti, puno važnije od toga je kako radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno te rad na crno, neprijavljeni radnici, isplata iz koverata i ostalo". 

 

Predstavnici Udruge poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organizirali su sastanak s poslodavcima Grada Mostara na kojem se razgovaralo o problemima i preprekama za kvalitetnije poslovanje u lokalnim zajednicama te o aktivnostima koje je potrebno poduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta. 

Direktor Udruge poslodavaca u FBiH Mario Nenadić naglasio je kako su ključni problemi u FBiH i dalje vezani za fiskalne i parafiskalne namete, opterećenja koja imaju gospodarstvenici u svom poslovanju, te za radnu snagu, odnosno potrebu liberalizacije tržišta rada. 


"Tu se javljaju problemi"

"Imamo veliki trend odlaska radnika iz BiH, a s druge strane kao odgovor na tu manjkavost i taj nedostatak u sistemu nemamo odgovarajuću mjeru države za liberalizaciju uvoza radne snage, što je trend svugdje u svijetu, posebno u zemljama u okruženju", naglasio je Nenadić. 

Govoreći o opterećenjima na plaću, kazao je kako trenutno radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu.
 
"Opterećenje cijene rada je zaista neizdrživo, preko 72-73% su opterećenja na neto plaću radnika prema državi samo kada se radi o porezima i doprinosima i kada se tome dodaju i neka druga opterećenja prema javnom sektoru vi danas imate situaciju koja je vrlo približna stanju plaća radniku, plaća državi. Nije samo važno kako tu plaću poslodavac mora isplatiti, puno važnije od toga je kako radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno te rad na crno, neprijavljeni radnici, isplata iz koverata i ostalo", istaknuo je Nenadić. 

 

PLAĆE U REGIJI
Zaradimo istu bruto, ali dobivamo znatno manju neto plaću nego u Srbiji

Kako je kazao, sve to vodi u jedan veći kaos, u još veći problem i jedno nesređeno stanje. Napomenuo je i kako svoje stavove preispituju na razini reprezentativnog Udruženja poslodavaca. 

"Mi otprilike okupljamo blizu polovice svih registriranih gospodarskih društava i obrta u FBiH i smatramo kako smo vrlo reprezentativni upozoriti vlasti i ukazati im na ono što su naši ključni prioriteti i interesi. Uostalom, to nam je po međunarodnim i domaćim propisima i obaveza", kazao je Nenadić. 


Parafiskalna opterećenja 

Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koja ima napisanu knjigu parafiskalnih opterećenja te kako ih je ukupno 3.200 samo na razini FBiH. 

"Vi više ne možete zamisliti oblast u kojoj nemamo neko parafiskalno opterećenje bilo naknade za turističku taksu, bilo vode, šume, rijeke, zaštita okoliša, vjerojatno disanje zraka i ostalo. To europsko tržište i konkurencijski odnosi ne mogu izdržati, te to u konačnici rezultira veoma limitiranim razvojem, stranim ulaganjima, investicijama i ostalo. U tom kontekstu očekujemo da se makar dio ovih ključnih opterećenja za gospodarstvo eliminiraju", istaknuo je Nenadić. 

Kako je kazao, puno se razgovara i o pokrenutim izmjenama propisa u oblasti rada i zapošljavanja, naglasivši kako smo jedna od rijetkih zemalja u kojima studenti nemaju pravo rada te kako su pokrenuli inicijativu kako bi se omogućio rad redovnih studenata. Napomenuo je i kako o svim tim problemima već mjesecima vrlo sistemski razgovaraju s gospodarstvenicim na terenu te da će po završetku ovog kruga sastanaka o svemu tome obavijestiti vlasti. 

"Moramo učiniti sve kako bi zaustavili odlazak mladih ljudi i stanovništva općenito, moramo omogućiti liberalizaciju uvoza strane radne snage tamo gdje domaće nema, moramo promijeniti pristup trošenju javnih fondova kroz projekte zapošljavanja i sve su to, pored brojnih drugih, teme o kojima ćemo razgovarati. Po završetku ovog kruga obilaska terena o svemu tome ćemo obavijestiti vlasti i nadamo se jednoj unaprijeđenoj suradnji kako bismo makar dio ovih problema zajednički rješavali", poručio je. - 


Bljesak.info| Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim