plaće

Deset najboljih plaća u Hrvatskoj: Objavljeno koja je tvrtka isplaćivala najvišu prosječnu neto plaću od čak 36.330 kuna

Među deset najviših prosječnih plaća samo je jedna kompanija u hrvatskom vlasništvu.

 

Prema godišnjim financijskim izvještajima, najviša prosječna neto plaća među 1000 najvećih tvrtki prošle je godine isplaćivana u Microsoftu Hrvatska i iznosila je 36.330 kuna na mjesec. Ta je IT tvrtka prestigla hrvatske ogranke triju farmaceutskih multinacionalki – Rochea, Boehringer Ingelheima i Novo Nordiska.

Hrvatski

Prosječna plaća u RS prvi put premašila 1.000 KM

Najveći godišnji rast cijena u srpnju/julu od 9,9% zabilježen je kod prijevoza, zbog povećanja cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena na godišnjem nivou zabilježen u odjeljku odjeća i obuća od 9,5%, uslijed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tijekom godine.

 

Prosječna mjesečna srpanjska/julska plaća nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 1.019 KM, i to je prvi put da je premašila 1.000 KM, priopćeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Hrvatski

Evo za koliko će točno biti veće plaće radnicima u Republici Srpskoj

Podsjećamo, posljednje povećanje plaća u Republici Srpskoj bilo je 2019. godine.

 

Većina radnika, a to su oni sa minimalnim primanjima, primit će i najniže povećanje- oko 20 KM.

Prokomentirao je to i predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić ističući da dok povećanje minimalca ide cijelih 17 KM, nekima povišica prelazi i preko 200 KM i to u oblasti pravosuđa.

Hrvatski

Neto plaća od 1.500 KM zaustavila bi odlaske iz BiH

Osim u djelatnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, u svim djelatnostima koje bilježe visoku zaposlenost u realnom sektoru, nivo plaća ispod je prosjeka.

 

Ako bi kvalificirani radnik u Bosni i Hercegovini imao neto plaću od 1.500 KM, uz ostale fer uvjete rada, bio bi zadovoljan i vjerovatno ne bi razmišljao o odlasku sa ovih prostora.

Hrvatski

Neoporezivi dio plaće ide na 1.000 KM?

Dobar dio pada prihoda po osnovu povećanja neoporezivog dijela plaće odmah prelio u budžet kroz veću potrošnju i da gubici po tom osnovu za budžet ne bi bili veliki.

 

Neoporezivi dio plaće u Republici Srpskoj uskoro bi trebala biti 1.000 KM i, prema neslužbenim informacijama, u realizaciju te odluke već se krenulo, a to bi dovelo do povećanja plaća svim radnicima u RS za određen iznos, zavisno od toga koliko trenutno primaju.

Hrvatski

Milijunska plaća i bonusi: Ovo je novi najplaćeniji bankar u SAD-u

Ovo povećanje plaće učinilo je Gormana najbolje plaćenim izvršnim direktorom velike američke banke, a na toj poziciji pretekao je direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona.

 

Izvršni direktor Morgan Stanleya James Gorman sada je najplaćeniji direktor banke u Americi nakon povišice od 22% nakon rekordne godine za kompaniju

Morgan Stanley isplatio je svom izvršnom direktoru Jamesu Gormanu ukupno 33 milijuna dolara u 2020. godini, što je porast od 22% u odnosu na prethodnu godinu, objavila je banka u regulatornom podnesku od petka.

Hrvatski

Evo gdje je bila najviša, a gdje najniža: U BiH prosječna plaća u studenome iznosila 966 KM

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH u studenome 2020. godine iznosila je 1.493 KM, što je nominalno više za 1,6 posto u odnosu na prosinac 2019. godine, dok je u odnosu na studeni/novembar 2019. nominalno viša za 4,2 posto.

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za studeni/novembar 2020. godine iznosila je 966 KM, što je nominalno više za 1,6 posto u odnosu na prosinac 2019. godine, dok je u odnosu na studeni 2019. nominalno viša za 4,2 posto.

Hrvatski

Prosječna plaća u Srbiji prvi put prešla 510 eura

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, prosječna bruto zarada za srpanj/juli 2020. godine nominalno je veća za 9,2 posto, a realno za 7,1 posto, dok je prosječna neto zarada nominalno veća za 9,1 posto, odnosno za 7,0 posto realno.

 

Prosječna bruto zarada za srpanj/juli 2020. godine u Srbiji je iznosila je 83.016 dinara, dok je prosječna neto zarada iznosila 60.029 dinara, nezvanično saznaje B92.net.

Hrvatski

Tko ima najvišu, a tko najnižu plaću u EU

Zemlje Europske unije imaju različite pristupe u reguliranju najniže zagarantirane plaće. Minimalna plaća zakonom je propisana u 21 državi Europske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima.

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Lajen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plaće na nivou EU.

Hrvatski

Gdje su u BiH najviše, a gdje najniže plaće

Ukupan broj zaposlenih u prosincu/decembru u FBiH je 535.206.

 

Najniža prosječna neto plaća u Federaciji BiH prošle godine zabilježena je u Tuzlanskom, dok je najveća ostvarena u Sarajevskom kantonu.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH tijekom prošle godine iznosila je 928 KM i nominalno je viša za 4,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, piše Večernji list BiH. 

Hrvatski