plaće

Milijunska plaća i bonusi: Ovo je novi najplaćeniji bankar u SAD-u

Ovo povećanje plaće učinilo je Gormana najbolje plaćenim izvršnim direktorom velike američke banke, a na toj poziciji pretekao je direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona.

 

Izvršni direktor Morgan Stanleya James Gorman sada je najplaćeniji direktor banke u Americi nakon povišice od 22% nakon rekordne godine za kompaniju

Morgan Stanley isplatio je svom izvršnom direktoru Jamesu Gormanu ukupno 33 milijuna dolara u 2020. godini, što je porast od 22% u odnosu na prethodnu godinu, objavila je banka u regulatornom podnesku od petka.

Hrvatski

Evo gdje je bila najviša, a gdje najniža: U BiH prosječna plaća u studenome iznosila 966 KM

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH u studenome 2020. godine iznosila je 1.493 KM, što je nominalno više za 1,6 posto u odnosu na prosinac 2019. godine, dok je u odnosu na studeni/novembar 2019. nominalno viša za 4,2 posto.

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za studeni/novembar 2020. godine iznosila je 966 KM, što je nominalno više za 1,6 posto u odnosu na prosinac 2019. godine, dok je u odnosu na studeni 2019. nominalno viša za 4,2 posto.

Hrvatski

Prosječna plaća u Srbiji prvi put prešla 510 eura

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, prosječna bruto zarada za srpanj/juli 2020. godine nominalno je veća za 9,2 posto, a realno za 7,1 posto, dok je prosječna neto zarada nominalno veća za 9,1 posto, odnosno za 7,0 posto realno.

 

Prosječna bruto zarada za srpanj/juli 2020. godine u Srbiji je iznosila je 83.016 dinara, dok je prosječna neto zarada iznosila 60.029 dinara, nezvanično saznaje B92.net.

Hrvatski

Tko ima najvišu, a tko najnižu plaću u EU

Zemlje Europske unije imaju različite pristupe u reguliranju najniže zagarantirane plaće. Minimalna plaća zakonom je propisana u 21 državi Europske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima.

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Lajen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plaće na nivou EU.

Hrvatski

Gdje su u BiH najviše, a gdje najniže plaće

Ukupan broj zaposlenih u prosincu/decembru u FBiH je 535.206.

 

Najniža prosječna neto plaća u Federaciji BiH prošle godine zabilježena je u Tuzlanskom, dok je najveća ostvarena u Sarajevskom kantonu.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH tijekom prošle godine iznosila je 928 KM i nominalno je viša za 4,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, piše Večernji list BiH. 

Hrvatski

Zašto se povećala prosječna plaća u BiH?

Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da su dva osnovna razloga za statistički rast prosječne plaće, iako je poznato da su velikom broju radnika tijekom pandemije smanjena primanja, a znatan broj njih je ostao bez posla.

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u lipnju/junu je iznosila 955 KM i nominalno je viša za 4,9 posto u odnosu na lipanj/juni prošle godine, te veća za 0,4 posto u odnosu na prosinac/decembar lani, podaci su Agencije za statistiku BiH. 

Hrvatski

Potez koji je oduševio mnoge: Prima 37 milijuna eura godišnje, a plaću si je smanjio na nulu

“Nadamo se da će se uvjeti poslovanja poboljšati i omogućiti da se plaće vrate na staru razinu, iako ne znamo kada će to biti moguće”, rekao je Goodell.

 

Najplaćeniji sportski dužnosnik na svijetu, komesar NFL lige Roger Godell zatražio je da mu se plaća smanji na nulu kako bi smanjio troškove lige zbog epidemije koronavirusa.

Goodell je 2017. potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 184 milijuna dolara ili 37 milijuna eura godišnje pri čemu su glavnina te brojke dodaci i stimulacije.

Hrvatski

HRVATSKI GRADIĆ UVEO NOVINU: Plaće gradskim službenicima prema ocjeni građana

Najbolji među svima imat će osjetno povećanje pri ukupnom zbroju primanja.

 

U sklopu digitalizacije grada, hrvatski gradić Sveta Nedelja uvodi nove standarde transparentnosti, te će njegovi stanovnici moći ocjenjivati zaposlene u gradskoj upravi.

Preciznije, kako je objasnio zamjenik gradonačelnika Davor Nađi, zaposleni gradske uprave imat će fiksni i varijabilni dio, smanjit će im se plaća za 10 posto, te će im se, zavisno od ocjena, kvartalno isplaćivati nagrada.

Hrvatski