RECIKLIRANJE OTPADNE TOPLINE
Švedski grad Falun grije se energijom servera lokalnog podatkovnog centra
Manager Svijet 05 ožujka, 2024

Švedski grad Falun, s nešto više od 37 tisuća stanovnika, čak 95 posto energije potrebne za grijanje svih zgrada u gradu osigurava kroz sustav daljinskog grijanja koji je spojen na kogeneracijsko postrojenje lokalnog podatkovnog centra.  

 

Podatkovni centar EcoDataCenter u švedskom gradu Falunu uz pomoć rješenja tvrtke Schneider Electric postiže visoku energetsku učinkovitost te reciklira otpadnu toplinu.

Informacijsko-komunikacijski sektor (ICT) troši oko 10 posto svjetske električne energije, a sektorske emisije stakleničkih plinova premašuju razinu emisija cjelokupnog svjetskog zračnog prometa. Pojedinačni podatkovni centri mogu imati potrošnju električne energije poput grada srednje veličine. Količina podataka stalno raste, a tako i potreba za podatkovnim centrima u kojima se podaci i informacije pohranjuju. Međutim, takvi podatkovni centri nose velike ekološke troškove jer nisu nužno energetski učinkoviti. Veliki dio te energije nikada se ne iskoristi, već se jednostavno ispušta kao toplina u atmosferu, pridonoseći globalnom i lokalnom zatopljenju.

EcoDataCenter postiže klimatsku pozitivnost ponovnim korištenjem otpadne topline u postojećem lokalnom energetskom sustavu: višak topline iz servera i ostale informatičke opreme grije grad Falun kroz sustav daljinskog grijanja, dok ljeti višak pare iz lokalne elektrane služi za hlađenje podatkovnog centra i za pokretanje gradskih rashladnih sustava. Čak 95 posto toplinske energije potrebne za grijanje svih kuća u gradu osigurava kogeneracijsko postrojenje EcoDataCenter kroz sustav daljinskog grijanja. Njihov energetski sustav, uz lokalne hidroelektrane i vjetroturbine. obuhvaća i jedan od najvećih solarnih panela u Švedskoj. Sustav proizvodi više od polovice ukupnih energetskih potreba općine Falun.

Riječ je o gradu s nešto više od 37 tisuća stanovnika, u regiji Dalarna, oko 220 kilometara sjeverozapadno od Stockholma. Poznat je po rudarskoj tradiciji, prije svega po proizvodnji bakra.

“Moramo promijeniti način razmišljanja prilikom dizajniranja podatkovnih centara imajući na umu njihovu održivost i energetsku učinkovitost“, kaže Mikael Svanfeldt, glavni tehnološki direktor u EcoDataCenteru. “No, trebaju se uložiti zajednički napori kako bi energetska učinkovitost bila djelotvorna, zato je ovaj podatkovni centar dio jedinstvenog energetskog ekosustava. Tako višak toplinskog otpada niskog stupnja šaljemo našem susjedu, lokalnom postrojenju za proizvodnju biogoriva i peleta. Naša prenamijenjena toplina pohranjuje se u njihovom objektu i koristi se u radu u hladnijim mjesecima tijekom godine. Time u konačnici koriste manje fosilnih goriva pri proizvodnji peleta za grijanje.”

Podatkovni centar u Falunu do sada je najučinkovitiji i najnapredniji objekt EcoDataCentera. Mikael Svanfeldt objašnjava da je za izvedbu ovog projekta bio potreban partner koji dijeli vrijednosti održivosti: „Znanje i tehnologije tvrtke Schneider Electric, te naša ambicija, dobitna su kombinacija za realizaciju ovog visoko učinkovitog objekta. Implementacijom rješenja Schneider Electrica vrijednost sezonske projektirane učinkovitosti potrošnje energije (PUE) je 1,15. Osim toga, podatkovni centar u Falunu opskrbljuje se u potpunosti električnom energijom iz obnovljivih izvora, odnosno hidroenergijom i energijom vjetra, zbog čega je ovo jedan od najodrživijih podatkovnih centara u nordijskom području“, ističe Svanfeldt.

U podatkovni centar implementirana su EcoStruxure rješenja Schneider Electrica za pružatelje usluga u oblaku. Tako, primjerice, četiri Galaxy VX UPS-a od 1250 kW podržavaju opterećenje korisnika osiguravajući učinkovitost rada od 99 posto uz ECOnversion način rada. EcoStruxure ključan je element za recikliranje otpadne topline postrojenja: integracijom s gradskom termoelektranom višak topline se iskorištava te koristi za grijanje i proizvodnju obnovljivih biogoriva, što smanjuje ukupne emisije CO₂ unutar grada Faluna i u okolici. Višak topline predstavlja uštedu od oko 700 – 800 sati godišnje u radu na fosilna goriva, što je više od ukupne emisije CO₂ koju EcoDataCenter generira u jednoj godini. Osim toga, Schneiderov Connected Services Hub pruža daljinski nadzor i 24/7 pristup kritičnom objektu EcoDataCenter.

„Partnerstvo s EcoDataCentrom u projektu prvog podatkovnog centra s pozitivnim utjecajem na klimu predstavlja iznimno zadovoljstvo za Schneider Electric“, rekla je Christina Backlund, potpredsjednica odjela Secure Power za nordijsko i baltičko područje u Schneider Electricu. „Ovom suradnjom EcoDataCenter i Schneider dokazali su da dobro projektiran podatkovni centar može biti učinkovit i otporan, a istovremeno ispunjavati ciljeve održivosti. U ovom slučaju korist je dvostruka, za okoliš, ali i lokalnu zajednicu.“

 

tockanai.hr / Manager.ba

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti