Doboj

Firma iz Doboja proizvodi vakuumske prese s membranom za željeznice, tramvaje i metroe

Ući u obitelj češko-austrijsko-njemačkog konzorcija, koji zapošljava oko 23.000 radnika, proizvodeći ulazne sisteme, odnosno nove modele vakuum prese s membranom, za dobojski “Višt” bila bi velika stvar i uspjeh za dugoročan posao.

 

Nakon što se poznati inovator iz Doboja Zvjezdan WISCHT prije nekoliko godina dokazao u proizvodnji vakuum prese koja se koristi u drvnoj, auto, avio i grafičkoj industriji, plasirajući ovaj proizvod širom svijeta, izrađen u firmi “WISCHT”, dvije godine se radi na usavršavanju novog izuma.

Hrvatski

Potpisan ugovor od 88,5 milijuna KM: Kinezi grade novu bolnicu u Doboju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije “China Sinofarm International Corporation” Li Kan potpisali su danas ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.


Rok izgradnje bolnice prema principu “Ključ u ruke” je 36 mjeseci.

Hrvatski

Postoji značajan broj radnika koji nam nije neophodan za rad

Program rješavanja viška radnika u Željeznicama Republike Srpske (ŽRS), koji je uprava usvojila na posljednjoj sjednici, upućen je vladi na odobravanje.

Zasnovan na pravilima koja po ovom pitanju definiše Zakon o radu, ovaj program je dodatno prilagođen potrebama i okolnostima u kojima se ŽRS nalaze, imajući u vidu i aktivnosti oko postupka restrukturisanja u koji su uključeni Vlada RS i Svjetska banka, tvrde iz menadžmenta ovog javnog preduzeća.

Hrvatski

Kako se u proteklom periodu razvijala regija Tešnja, Teslića, Doboja, Maglaja i Usore?

U organizacaciji Bosna Bank International (BBI) u Tešnju je održan okrugli stol o temi „Kako povećati konkurentnost privrede regije Tešnja, Teslića, Doboja, Maglaja i Usore – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta".

Hrvatski

Učešće javnosti u donošenju odluka vezanih za zaštitu okoliša je neophodno

WWF je okupio predstavnike relevantnih ministarstava BiH i entiteta, civilnog sektora, akademije, poslovnih subjekata i struke na okruglom stolu kako bi se otvoreno raspravljalo o potrebi učešća u konsultacijama o studijama utjecaja na okoliš te predstavili liste za njihovu lakšu projveru. 

Hrvatski

EURO STIL: Iduće godine planirano proširenje kultura za otkup

Kompaniji EURO STIL, firmi  kćerki HIFA OIL, dodijeljen je Global G.A.P. certifikat od strane predstavnika renomirane njemačke certifikacijske kuće TÜV Nord. Ovim je i zvanično potvrđeno da EURO STIL, kao nositelj certifikata zajedno sa svojih 30 certificiranih kooperanata proizvodi maline po ovom standardu, odnosno na ekološki prihvatljiv način, vodeći računa o zaštiti životne sredine.  

Hrvatski