POZITIVAN PRIMJER
Srednjoškolci iz Doboja kreirali aplikaciju koja "liječi" kukuruz i krumpir
manager.ba/akta.ba BiH 25 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

U budućnosti, kako kažu, planiraju proširiti na voćarstvo i vinogradarstvo.

 

Kukuruzna hrđa i siva pjegavost kukuruza dvije su bolesti koje može prepoznati aplikacija Leafy, a koju su osmislili Aleksandar Dolić i Bojan Dolić, đaci Prometne i elektro škole u Doboju, dok su rana i kasna plamenjača krumpira još dvije bolesti koje detektira ista aplikacija.

"Duži period smo razmišljali i vidjeli smo potrebe poljoprivrednika i njihove probleme. Realizacija je trajala dugo. Osmišljavanje ideje trajalo je godinu dana. Išli smo na razgovor u Ministarstvo sa stručnjakom u poljoprivrednom sektoru i po savjete", pojasnio je Aleksandar Dolić kako je tekao proces nastanka aplikacije.

Bojan Dolić dodaje da su aplikaciju radili oko četiri mjeseca.

 "Najteži dio posla definitivno je bio prikupljanje svih tih slika i postizanje velike preciznosti modela, da može prepoznati te bolesti", kaže Bojan Dolić, te dodaje da aplikaciju poljoprivrednici mogu skinuti sa Play prodavnice i primijeniti je na zaraženoj biljci.

"Dovoljno je samo da fotografiraju list biljke i aplikacija automatski može prepoznati bolest, može dati savjete kako tretirati i preparate koji su najbolji za tretiranje te bolesti, koja je prepoznata od strane aplikacije", navodi Bojan.

Aplikacija, ističu njeni kreatori, ne može prepoznati sve bolesti kukuruza i krompira, ali i za to imaju rješenje.

"Pošto stvarno ne može sve bolesti da prepozna, osmislili smo forum gdje poljoprivrednici pišu jedni drugima i savjetuju kolegama kako da tretiraju neke bolesti i kako ih spriječiti", navodi Aleksandar.

U budućnosti, kako kažu, planiraju proširiti na voćarstvo i vinogradarstvo.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata