PROJEKTI
Uručena građevinska dozvola za novu dobojsku bolnicu, počinje izgradnja
manager.ba/akta.ba BiH 15 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Nova bolnica koncipirana je u jednom monolitnom objektu, podijeljenom u četiri cjeline – centralni blok, sjeverno, istočno i zapadno krilo, jasno funkcionalnom i podijeljenom po etažama. Objekt ima prizemlje i šest etaža.

 

Počela je izgradnja novog objekta bolnice u dobojskom naselju Usora, nakon što je dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" uručen glavni projekt dobivena građevinska dozvola.

Projekt ima tri faze, prva je projektiranje, drugi izgradnja i treća opremanje, a nositelj izrade glavnog projekta je dobojski projektni biro "Atrij".

Glavni projekt menadžer Radenko Vasić rekao Srni da se projekt izvodi na osnovu Ugovora o projektiranju, izgradnji i opremanju nove bolnice u Doboju, zaključenim s kineskim izvođačem radova China Sinopharm International Corporation i Shanxi Construction Investment Group.

On je naveo da je "Atrij", koji je radio i projekt bolnice u Bijeljini, ispoštovao idejno rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, da je projektiranje trajalo 11 mjeseci, i da je na njemu radio multidisciplinarni tim od 27 inženjera i sedam tehničara, gotovo svi iz Doboja.

"Nova bolnica koncipirana je u jednom monolitnom objektu, podijeljenom u četiri cjeline – centralni blok, sjeverno, istočno i zapadno krilo, jasno funkcionalnom i podijeljenom po etažama. Objekt ima prizemlje i šest etaža", naveo je Vasić.

On je pojasnio da je projekt izgradnje objekta podijeljen u tri funkcionalna dijela, i to glavni objekt bruto građevinske površine od 29.200 metara kvadratnih odnosno 25.016 metara kvadratnih korisne površine, tehnički objekt bruto građevinske površine od 639 metara kvadratnih odnosno 585,58 metara kvadratnih korisne površine, i projekt okolnih saobraćajnica i spoja s magistralnim putem i lokalnim gradskim prometnicama.

Jedan od pokazatelja veličine objekta je količina ugrađenog materijala. Vasić kaže da će u objekt biti ugrađeno 1.535.000 kilograma betonskog čelika raznih promjera i 15.405 metara kubnih betona, u kvalitetu zahtijevanom prema statičkom proračunu.

"Trenutno pratimo normalnu izgradnju objekta, a uporedo radimo projekt za izvođenje", rekao je Vasić.

On je kao jednu od planiranih poboljšanja naveo postavku projektiranja helidroma na krovu sjevernog krila, što će bolnicu u budućnosti svrstati u red najopremljenijih i najmodernijih bolničkih objekata.

Prema njegovim riječima, po opremi i primjeni novih tehnoloških sistema, ekološko-energetskih standarda, trenutno ne postoji bolnički objekt u regiji koji bi se mogao mjeriti s budućom bolnicom u Doboju.

Kao osobenosti, Vasić je naveo da je podrška kisika omogućena svakom bolničkom krevetu, te da su prilikom projektiranja predviđene i okolnosti eventualnog plavljenja rijeke Bosne.

Prema podacima Uprave Bolnice "Sveti apostol Luka", predviđeno je da u novom objektu sve medicinske službe budu pod jednim krovom.

Na glavnom ulazu u objekt Bolnice s jedne strane predviđen je suvremeni urgentni blok, dok će s druge strane biti sve konzultativno-specijalističke ambulante i laboratorije.

Predviđen je operacioni blok koji će objediniti sve sale na jednom mjestu, i koji će putem liftova biti povezan s urgentnim blokom i odjeljenjima gdje će se vršiti hospitalizacija pacijenata.

Ukupno su predviđena 464 kreveta, od čega je za potrebe ležećih pacijenata predviđeno 406 kreveta, u urgentnom dijelu pet kreveta, dnevna bolnica osam kreveta, te za potrebe intenzivne, odnosno poluintenzivne njege 45 kreveta.

Od nove medicinske opreme predviđena je i angio-sala.

Kod nemedicinske opreme i razvoda, predviđen je razvod medicinskih plinova kod svakog kreveta, nova vodovodna i elektro infrastruktura, računarska mreža, kao i novi sistem grijanja prostora, te da će sve prostorije u novoj bolnici biti klimatizirane, što će olakšati hospitalizaciju pacijenata.

Radove na izgradnji novog objekta izvodi poduzeće "Građ-promet" iz Doboja.

U Doboju su 14. ožujka/marta prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije China Sinopharm International Corporation Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju, ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Isti dan su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Xi Ping položili kamen temeljac za izgradnju objekta u Ulici Nikole Tesle u Doboju. 

Povezani članci

1

2

Tagovi: