POZITIVAN PRIMJER
100 NOVIH RADNIH MJESTA: Investicija u Doboju ujedinila dva entiteta
manager.ba/akta.ba BiH 22 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Radi se o 100% domaćoj investiciji koja je ujedinila privrednike iz Federacije BiH i Republike Srpske.

 

Novih stotinu radnih mjesta trebalo bi da bude otvoreno u sljedeća dva mjeseca u cinkaonici u Doboju, najvećoj tvornici ove vrste u našoj zemlji.

Radi se o 100% domaćoj investiciji koja je ujedinila privrednike iz Federacije BiH i Republike Srpske, javlja BHRT.

U postrojenje za toplo pocinčavanje metalnih konstrukcija investirano je 13 milijuna maraka. U ovom pogonu, za koji opremu izrađuju stručnjaci u Zenici, godišnje će biti proizvedeno 25.000 tona materijala.

"Riječ je o jednom od vidova površinske zaštite čeličnih konstrukcija koji je, a što je u praksi dokazano, najekonomičniji i najdugotrajniji", kaže Đorđe Mitrović, tehnički direktor Cinkaonice Doboj. 

U Zenici se radi kompletna mašinska oprema za postrojenje u Cinkaonici.  Prof dr. Jusuf Duranović, projektant TPS Zenica, kaže da su ove projekte uglavnom do sada radile firme iz Italije i Njemačke. 

"Usudili smo se da uz ukazano povjerenje investitora prvi put radimo ovako ozbiljan projekt", istakao je Duranović. 

Projekt podrazumijeva i izradu alata iz oblasti elektronike, mehanike, automatike i metalurgije, što se također priprema u Zenici. Za ekološku zaštitu, koja obuhvata i postrojenje za zbrinjavanje bijelih dimova, izdvojeno je milijun maraka.

Usporedo s aktivnostima ugradnje elemenata u cinkaonicu u Doboju, u toku je i edukacija radnika koji će raditi u ovom postrojenju. Zahvaljujući ovoj investiciji koja je ujedinila dva entiteta bit će otvoreno 100 radnih mjesta.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata