cijene

ŽELITE IMATI SVOJ OTOK? U Hrvatskoj ih je nekoliko na prodaju

Među 1.244 otoka, koliko ih ima Hrvatska, neki od njih su u privatnom vlasništvu i već duže vrijeme su na prodaju. Cijene se kreću od 700 tisuća eura do više milijuna eura. 

Hrvatski web portal Morski.hr objavio je pregled jadranskih otoka koji se mogu kupiti.

Svi oni koji su trenutno u prodaji su nenaseljeni, na nekim postoje zgrade u manje ili više lošem stanju, a drugi su potpuno goli ili potpuno zarasli. 

Hrvatski

Za tjedan dana skijanja u Austriji, u BiH treba raditi i cijelu godinu

Većina bh. obitelji može samo sanjati o odlasku na godišnji odmor. Nekada je bila tradicija ići ljeti na more, a zimi u planine, i to je radila većina obitelji. Danas je to postao luksuz i nije dovoljno raditi jer male i neredovite zarade omogućavaju samo preživljavanje, piše Večernji list BiH.

 

S mora u planine

 

O nezaposlenima i njihovu godišnjem odmoru da i ne govorimo. A tek umirovljenici? 

Hrvatski

Osnovne namirnice najjeftinije u okruženju

Redovita tema u BiH su poskupljenja, a ona, kada je hrana u pitanju, spadaju u sam vrh tema.

Imamo taj fenomen da su se cijene povećale, a plaće ostale iste u odnosu na razdoblje od prije 15 do 20 godina. To stvara problem potrošačima. Međutim, ima i nekih pozitivnih stvari.

Primjerice, uzimamo često primjere onih razvikanih proizvoda pa se tako pronađe mlijeko koje je dosegnulo cijenu od dvije marke.

Hrvatski

Kako njemački lanci Aldi i Lidl bacaju na koljena ostalu konkurenciju?

Lidl i Aldi dva su njemačka pobjednička modela supermarketa s popustom, diskont rudnici jeftine robe sa superniskim cijenama, ograničenim asortimanom i ciljanom ponudom sa često vlastitim markama proizvoda, jeftinijim od poznatih brendova, pa kupci za manje novca dobivaju više.

Iako ih smatraju trgovinama za siromašne, u Velikoj Britaniji nude i jastoge, a u SAD-u su izazvali kaos zbog cijena 20 posto nižih od domaćih supermarketa. 

Kupujete li u Lidlu, znate kako izgleda njihova trgovina.

Hrvatski

Kupiti stan u FBiH nije isto što i kupiti stan u BiH

Većini stanovnika BiH dvije su glavne financijske brige u životu pronaći posao i riješiti stambeno pitanje.

S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je kako se na tu kupnju odlučuju zaposleni mladi ljudi.

Ali tu dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH mnogo je veća nego što prosječna plaća može pokriti.

 

Različiti zakoni

 

Hrvatski

Srpanj zabilježio pad cijena

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su niže za 0,7 posto u odnosu na lipanj.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za šest posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,4 , a stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,3 posto, za koliko je jeftiniji i prijevoz. 

Hrvatski

Koliko košta tjedan obiteljskog odmora?

Planirate godišnji odmor provesti u Dalmaciji? Prije nego što krenete, ne bi bilo loše da se dobro organizirate i da na put ne krećete prije nego što rezervirate gdje ćete spavati, da li u hotelu ili privatnom smještaju.

U Hrvatskoj je špica ljetne sezone, a ekipa Radiosarajevo.ba proteklog vikenda zaputila se u ovu nama susjednu državu, omiljenu za ljetovanje, gdje su od Dubrovnika do Splita provjeravali cijene hotela i privatnog smještaja.

Hrvatski

Japanski automobili postaju jeftiniji u Europi

Europska unija i Japan potpisali su sporazom o smanjenju carina na uvoz koji se tiče i automobila.

Prema tom sporazumu EU će smanjiti 94 posto carina na cjelokupni izvoz u Japan, dok će Japan smanjiti 99 posto carine na izvoz u EU.

Što se tiče automobila i ostalih vozila, tarife će biti uklonjene u osmoj godini sporazuma koji počinje 2019.

 

 

Hrvatski