Evaluacijom do održivih rezultata
Hoćemo li 'reciklirati' naša sela u 'difuzne hotele'?
Manager Projekti 05 studenog, 2020
Izvor fotografije:
La Toscana fb page

Investicije u ruralnom turizmu su trenutno 'goruća' tema kada se priča o projektima u Bosni i Hercegovini. 
 

PROČITAJTE VIŠE: Kako nam može pomoći 'Ex ante' evaluacija?

 

Jedan od razloga za to je javni poziv raspisan u sklopu projekta EU4AGRI.

Prema podacima iz poziva riječ je o četverogodišnjem projektu (2020-2024.) koji ima za cilj modernizirati poljoprivredno-prehrambeni sektor i poboljšati ruralnu ekonomiju povećavajući konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga.

Ovo je fantastična prilika za našu zemlju kroz koju se nudi niz mogućnosti za razvoj, kao i očuvanje postojećih kapaciteta. 

Jedno od mogućih rješenja koje me osobno jako privlači je koncept 'difuznih hotela'. S obzirom na to da je sami koncept poznat još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, ne bi ih mogla nazvati inovacijom, ali gledano iz perspektive trenutnog stanja u našim ruralnim područjima mogao bi se svrstati u tu kategoriju.

Koncept 'difuznih hotela' prvi put je pokrenut u Italiji pod originalnim nazivom 'Albergo Diffuso' u cilju sprečavanja propadanja povijesnih mjesta Italije, ali i kao odgovor na iseljavanje i smanjenje broja stanovništva u ruralnim predjelima. 

Od mnoštva definicija koje se mogu naći u literaturi izdvojila bih onu sa http://www.albergodiffuso.com/ prema kojoj se ova vrsta smještaja definira kao sustav različitih soba i apartmana uređenih na lokalan tradicijski način u postojećim građevinskim strukturama. Smještajni objekti međusobno su udaljeni 200 do 300 metara, a ujedinjuje ih centralna recepcija kao zajednička kontaktna točka.

U praksi bi to značilo da se napuštene i urušene kamene kućice koje vidimo u našim selima, obnavljaju i postaju ponovno upotrebljive. Njihovim 'oživljavanjem' vraća se život u napuštena sela i pokreće se ekonomski razvoj lokalne zajednice. Iskorištavaju se postojeći kapaciteti, bez novogradnje.

Može se čak reći da je riječ o svojevrsnom obliku 'reciklaže' postojećih arhitektonskih autohtonih objekata u ruralnim sredinama. 

 


Izvor: http://www.albergodiffuso.com/web/wp-content/uploads/2012/05/Yasushi-Wat...

 

Na slici je prikazana osnovna razlika između 'običnog' i 'difuznog' hotela, gdje se jasno pokazuje da se ovim načinom smještaja omogućava posjetiocima više od samog doživljaja lokalnih običaja i načina života.

'Difuzni hoteli' omogućavaju im da postanu dio lokalnog stanovništva dok tu borave. Unutar objekata u dodiru su sa stvarnim namještajem, slikama, posuđem i drugim svakodnevnim potrepštinama, hranu kupuju u lokalnim trgovinama.

Cijelo 'selo' je njihov hotel, a 'kuća' je njihova soba. Hodaju ulicama kao hodnicima hotela i prijavljuju se na recepciji u centru sela.

Sve se organizira s ciljem da u tom periodu žive u potpunosti kao lokalno stanovništvo. 

Ovaj jedinstveni doživljaj postaje sve traženiji među većim brojem turista, a mogao bi biti zanimljiv i kao odgovor na trenutnu situaciju u kojoj se zahtjeva poštivanje mjera fizičke udaljenosti. Difuzni (ili raspršeni) hoteli svojim načinom turističke ponude velikim djelom osiguravaju postavljene specifične uvjete.

 

 

Ovakav međusobni poticaj razvoja koji proizilazi iz obostranog zadovoljstva gostiju i lokalne zajednice daje dobre temelje za dalju potražnju, što je osnovni pokazatelj održivosti nekog projekta. U prilog tome govori i činjenica da je ovo trend koje se razvija već zadnjih 30 (i više) godina, te je jasno je da nije riječ o prolaznoj atrakciji. 

Mnoštvo je pozitivnih aspekata razvoja u ovom smjeru, ali treba biti svjestan činjenice da adaptacija i obnova kulturne baštine zahtjeva velika novčana ulaganja i dugoročne studije kako bi se osiguralo njihovo očuvanje i izvorni oblici. Senzibilitet koji zahtjeva jedan ovakav projekt puno je više od same obnove i uključuje razumijevanje umjetničke i povijesne vrijednosti mjesta koju je potrebno uklopiti u sve blagodati koje nudi tehnologija 21. stoljeća. 

Veliki su zahtjevi pred zajednicom koja kreće ovim putem, samo zajedničko djelovanje na svim razinama može opravdati trud, vrijeme i ulaganja u dugoročne studije kako bi se stvorio prostor za djelovanje u ovom smjeru. Ipak, nekako se nadam da će ih uskoro biti.

Ako imate nekih pitanja o ovoj ili sličnim temama obratite mi se na [email protected] ili nam se pridružite u druženju i raspravi na Instagram profilu @evaluatorbih

Andrijana Vučić

Autor opis: 
Prehrambeni tehnolog,magistrirala na sveučilištu u Sarajevu. U 16 godina radnog iskustva usko vezana uz oblast kontrole hrane i jačanja kapaciteta sustava. Evaluatorica u procesu pisanja i pripreme projekta.
Slika autora: 
O Autoru
Manager