DIZAJN I ARHITEKTURA
FLORENCE KNOLL BASSETT: Briljantna dizajnerica koja je osmislila moderan izgled ureda
Manager.ba/DomInfo Lifestyle 01 veljače, 2019

Florence Knoll Bassett, dizajnerica koja je osmislila moderan izgled ureda, preminula je 25. siječnja ove godine u 101. godini, javlja Deezen.

Knoll Bessett je bila jedna od ključnih osoba zadužena za uspjeh brenda modernog namještaja Knoll, ali i jedna od najutjecajnijih figura u dizajnu 20. stoljeća.

Ne samo da je dizajnirala komade koji se smatraju dizajnerskim klasicima, nego je u tome pomogla i kolegama koji su radili isto, Eero Saarinen, Harry Bertoia i Isamu Noguchi. 

 

Florence Knoll Bassett

 

Arhitekti, dizajneri i kritičari koji joj ovih dana odaju počast, kažu da je bila briljantna dizajnerica.

Rođena je kao Florence Margaret Schust, i od 12. godine je bila siroče.

Pohađala je školu za djevojčice Kingswood u Michiganu, gdje je zapazio finski arhitekt Eliel Saarinen. Bio je to početak cjeloživotnog prijateljstva s obitelji Saarinen, a od Eero-a Saarinena kasnije je naručivala namještaj za svoju firmu.

Arhitekturu je studirala na Cranbrook akademiji umjetnosti, gdje je Saarinen predavao, a Alvar Alto bio utjecajna figura.

Mlada Knoll Bessett je studirala na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu, gdje su predavali Marcel Breuer i Walter Gropius

 

Sofa koju je dizajnirala

 

Poslije diplomiranja preselila se u New York gdje se udala za Hansa Knolla, nasljednika njemačke kompanija za proizvodnju namještaja, a par je počeo zajedno raditi i donositi europski dizajn u Ameriku.

Njih dvoje su na tržište izbacili neke od najpoznatijih komada namještaja u 20. stoljeću, kao što su Barcelona stolica Mies van der Rohea i Tulipan stolica Eero Saarinena.

 

Stolica Tulipan

 

Florence je i sama dizajnirala cijenjene komade poput sofe i kafe stolića.

Nezadovoljna izgledom ureda, 1946. godine je osnovala Knoll Planning, firmu za dizajn enterijera ureda. 

 

 

U Knoll Planning-u Florence je osmislila šablon za moderne urede otvorenog plana.

Sa vizijom “total dizajna” ona je proslavila radne prostore u kojima su funkcionalne zone odvojene i definirane grupom namještaja, umjesto dotadašnjih zidova.

 

 

Nakon iznenadne smrti muža 1955., Florence je preuzela upravljanje firmom koju je prodala 1959. ali je ostala direktorica do 1965.

Preudala se 1957. i prezimenu Knoll dodala i prezime drugog supruga – Bassett.

Bila je prva žena koja je primila zlatnu medalju za industrijski dizajn od američkog Instituta arhitekture, a 2003. godine je dobila Nacionalnu medalju za umjetnost.

Brend Knoll i danas je jedan od najmoćnijih u industriji.

O Autoru
Manager.ba/DomInfo